U podkastu „PODSVEsT” Anđela Andrijević razgovara sa psihološkinjom Milicom Stanisavljević o emocionalnoj svesnosti i uticaju emocija na mentalno zdravlje adolescenata i tinejdžera. Momenat suočavanja sa emocijama je klučan, kao i konkretizovanje i deljenje emocija sa drugima. Potisnute i zarobljene emocije štete adolescentima i tinejdžerima, ali ih je moguće osloboditi otvorenim razgovorom. Najveći rizik je biti sam sa svojim negativnim emocijama, zato je podrška roditelja, vršnjaka i stručnih lica veoma značajna u prevazilaženju emocionalnih poteškoća.  

Pričale su i o tome kako je važno imenovati i negativne emocije, a ne povlačiti se u sebe i „gurati ih pod tepih”. Kod adolescenata je često prisutna stigma prema traženju podrške i pomoći i taj neki strah od osude okoline. Prihvatanje negativnih emocija i deljenje sa drugima je neophodno, kako bi se iste te emocije oslobodile i sprečile negativne posledice na mentalno zdravlje. 

Niste sami

Psihološkinja Milica smatra da je najvažnije da adolescenti i tinejdžeri shvate da određene emocionalne poteškoće nisu trajne, da se mnogi tako osećaju, ali da je moguće izboriti se na uspešan način sa svojim emocijama. Biranjem smera ka otvorenom razgovoru, rešenjima i podršci, na dobrom su putu rešavanja emocionalne zbrke.

„Ne žive u vakumu, nego žive u ovom svetu u kome svi funkcionišemo i koji podstiče taj momenat poređenja i takmičenja i tako dalje. Iako taj momenat zvuči kao kliše “prihvatanja sebe”, to jeste cilj na kraju. Međutim to nije baš tako jednostavno i nije lako kada se osećaju loše, kao da ništa ne valjaju i stvari ne idu [tako lako]. Da se osećaju “sad ću ja sebe baš super da prihvatim”, to je nekako lakše za reći nego uraditi”. 

Psihološkinja Milica Stanisavljević smatra da je jako važno da shvate da se mnogi tako osećaju kao što se i oni osećaju, jer se često osećaju usamljeni u tome. 

“I da mogu da potraže podršku od prijatelja, roditelja, psihologa, školskog psihologa, na neke različite načine i da ustvari pokušaju da gledaju na stvari okej i da stvarno znaju da mogu da se obrate nekom kad stvari postanu previše teške“. 

Do slećeg zavirivanja u „PODVE(s)T, na društvenim mrežama – Fejsbuku Fabrike kreativnosti i instagramu fkreaitvnosti, očekujemo vaše komentare, razmišljanja i predloge tema koje je važno pustiti u podkast etar, a značajne su za adolescentsko i tinejdžersko razdoblje. 

Podkast možete slušati na sounder.fm-u, podcast.rs-u, Google podcasts i Spotify-u. 

Produkcija: Fabrika kreativnosti 

Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *