Sviđa vam se ideja pokretanja podkasta, ali ne znate odakle krenuti? Šta tačno želite da ostvarite, koja vam je oprema potrebna i da li je potrebno uložiti 50.000 dinara na samom početku?

Iza svake uspešne realizacije jedne ideje uvek stoji nekoliko uspešno realizovanih koraka. Isti je slučaj i kada su podkasti u pitanju. Kako bi pokrenuli podkast potrebno je da date odgovore i osmislite određene korake koji će vam pomoći da bi ste isti taj plan i ostvarili, ali i da bi bili uspešni u tome i verni svojoj prvenstvenoj ideji.

Podkast – audio emisija na zahtev, pogotovo u Srbiji daju veliki prostor za kreativnost i samu realizaciju iz nekoliko razloga. Prvenstveno je to zbog toga što podkasti još uvek nisu toliko rasprostranjeni, kao na primer blogovi. Prema podacima iz marta 2021. godine postoji 1.75 miliona podkasta dok je ta brojka za blogove – 600 miliona.

Upravo ta razlika u količini proizvedenih sadržaja u formi podkasta daje vam šansu da se izdvojite u moru sadržaja i dođete do svoje ciljane publike, tačnije zajednice.

Podkasti su takođe pogodniji za okupljanje zajednice oko vaše ideje i iz razloga što se većina podkasta sluša preko slušalica, što automatski daje osećaj bliskosti i povezanosti slušaoca sa autorom/kom podkasta.

Uz to, podkasti u Srbiji još uvek nisu dostigli toliku popularnost kao, na primer u Americi ili drugim evropskim državama, i to vam daje šansu da na vreme krenete i zauzmete svoje mesto među rastućim brojem ljubitelja ovog medija.

U svakom slučaju, nije važno da li pokrećete podkast kako biste okupili zajednici oko medijskog sadržaja, udruženja ili biznisa jer je ovaj medij u svakom slučaju pogodan za plasiranje vaše ideje, pogotovo ako na kvalitetan i interesantan način plasirate svoje audio poruke.

Pokretanje podkasta nije teško, ali je za to potrebno planiranje.

Postoji nekoliko elemenata na koje treba da mislite kada želite da imate podkast, a jedan od njih je i storytelling: kako da vam podkast zvuči interesantno?

Vodič- kako da osmislim podkast:

Osmišljavanje:

Predprodukcija:

  • Uvod i odjava podkasta – Intro/outro
  • džinglovi
  • oprema
  • snimanje

Postprodukcija:

  • editovanje
  • objavljivanje podkasta i prve epizode
  • promocija

Ako vas interesuju podkasti, ne bi bilo loše da pogledati i rečnik u audio produkciji.

Osmišljavanje

Ideja / Tema

Da bi uopšte pokrenuli podkast morate da imate ideju šta želite da plasirate zajednici. Podkasti su interesantni zato što omogućavaju da se fokusirate na takozvane mikro-teme koje će okupljati zajednicu oko vašeg sadržaja. Upravo zato, kada je reč o podkastima – granice ne postoje. Od tema vezanih za interesantnosti iz života oko nas do usko tematizovanih podkasta koji obrađuju početak pčelarstva, majčinstvo, hobije…

Planiranje / strateški plan

Kako bi ostali verni svojoj ideji potrebno je da isplanirate, odnsno da napravite strateški plan podkasta. On vam omogućava da ne odlutate od svog pristupa ali i da vam sve emisije budu uniformisane u idejnom i tehničkom smislu. Strateški plan treba da sadrži nekoliko važnih podataka o podkastu koji planirate da proizvodite: ime, tematiku, format, frekvenciju objavljivanja, multimediju podkasta, profil slušaoca/avatara – odnosno kome se obraćate ali i ciljeve koje želite da ostvarite, bilo da je u pitanju slušanost, broj epizoda ili tema prenešenih poruka.

Format i pristup

Planiranje vašeg podkasta sada počinje malo da se usložnjava.

O formatima, odnosno žanrovima smo već pisali, ali važno je podsetiti se. Kada je u pitanju format podkasta, potrebno je da utvrdite da li ćete samo vi biti voditelj/ka ili ćete sarađivati sa još nekim. Da li ćete pričati svoje iskutvo ili intervjuisati sagovornike. Takođe, tu dolazimo i do pitanja da li planirate da radite 1 na 1 intervju, panel diskusiju ili želite da pružite odgovore raznih stručnjaka na određena pitanja.

Još jedno važno pitanje koje morate sebi da postavite jeste: da li želim da mi podkast bude samo u audio ili i u video formatu?

I naravno, da li želite da bude formalni ili neformalni pristup – odnosno, treba da odredite celokupni ton svog podkasta.

Dužina

Iako u Americi, koja je vodeća u produkciji podkasta, često zagovaraju pristup da nije važna dužina podkasta, te da je sasvim u redu da jedna epizoda traje 5, a druga 30 minuta ili sat vremena, već sada se i među američkim podkastima uočava „uniformisanost u dužini“. Naime, prosečni slušalac podkasta uglavnom to radi kada obavlja još pojedine poslove: šeta psa, putuje na posao, vežba u teretani. Doslednost u dužini (kao i frekvenciji objavljivanja) omogućava mu da se veže upravo za vaš sadržaj.

U zavisnosti od vaše ideje važno je proceniti koji je najefektivniji pristup kada je u pitanju dužina podkasta. Nekada je sasvim dovoljno i efektivno da svaka epizoda podkasta traje 5 minuta, a ponekad je potrebno da to ipak bude i 30, pa čak i sat vremena.

To je, svakako, vaša odluka kao autora/ke u skladu sa time šta i na koji način želite da plasirate, ali i tome kakva je vaša zajednica kojoj se obraćate.

Podkast hosting i kanali plasiranja

Pre nego što krenete sa samom produkcijom važno je pogledati i gde ćete plasirati vaš podkast.

Iako je u Srbiji najpopularniji sajt podcast.rs – oni su osmišljeni kao svojevrsni agregat podkasta koji autorima omogućava plasiranje sadržaja putem RSS-a. Zbog toga je važno da razmislite o tome gde ćete otpremiti odnosno, hostovati svoj podkast. To mogu biti i platforme kao Mixcloud i Soundcloud, ali i specijalizovani hostovi poput Sounder.fm, Anchor, Buzzsprout, Podbean…

Važno je da ustanovite i koji su sve kanali na kojima želite da budete pristuni: Spotify, Google podkcasts, Apple podcasts… Jer dok se na pojedinim kanalima automatski pojavljujete kada objavite epizodu na drugim morate da se registrujete, odnosno da napravite nalog i da prijavite svoj podkast (kao i u slučaju sajta podcast.rs)

Takođe, ako ste se odlučili i za video format, tada odlučujete da li ćete napraviti i nalog na platformama za video, kao što su Youtube, Vimeo…

Multimedija podkasta

Multimedija podkasta je važna kako biste došli do što većeg broja članova zajednice kojoj se obraćate. Kako biste se izdvojili, ali i zainteresovali potencijalnu publiku.

Multimedija podkasta podrazumeva preko potreban logo i takozvanu „prateću opremu“ podkasta: tekstualna najava koja može biti duža ili kraća, formalna ili u sve popularnijoj storiteling formi. Tu spadaju i fotografije, video materijali, koje ćete koristiti za promociju ali i opremanje vašeg podkasta kako bi ga učinili što privlčnijim vašoj zajednici.

Prisutnost na društvenim mrežama

Kada odredite ideju, pristup i napišete strateški plan – iz toga ćete doći i do nastupa na društvenim mrežama. U zavisnosti od vrste podkasta ali i pristupa i profila slušaoca, odredićete i koja je najbolja društvena mreža za promociju podkasta. Ovo je važno odrediti jer vam je cilj da dođete do vaše ciljane zajednice, a ne da se rasplinete na nekoliko mreža što će doprineti vašem sagorevanju, te padu kvaliteta kako u samom nastupu na društvenim mrežama, tako i padu kvaliteta prvenstvenog proizvoda koji proizvodite – podkasta.

Za nastup na društvenim mrežama važno je da znate kome se tačno obraćate i zbog načina komunikacije sa njima, odnosno, pisanje tekstova na vašim promotivnim postovima.

Ovde je pristuna i multimedija podkasta, jer u njoj je potrebnmo da isplanirate na koje načine ćete promovisati vaš podkast – putem video najava ili interesantnih grafika sa izjavama vaših gostiju

Predprodukcija:

Uvod i odjava podkasta – Intro/outro

Potrebno je da osmislite kako će izgledati početak i kraj vašeg podkasta. Da li ćete uključiti muziku i ako da, koju? To naravno zavisi od vaše ideje i sadržaja koji želite da plasirate.

Kada je korišćenje muzike u pitanju, važno je da budete oprezni zbog autorskih prava. Međutim, postoji mnoštvo sajtova na kojima možete da pronađete “royalty free” muziku, instrumentale i zvučne efekte – kao što je sajt Audionautix, a za zvučne efekte Soundbible.

Takođe, tu su i sajtovi na kojima sa mesečnom ili godišnjom pretplatom dobijate pravo na korišćenje određenih muzičkih numera.

Ukoliko želite u startu da uložite određena sredstva, možete da angažujete i muzičara, bend ili kompozitora kako bi napravio numeru specijalno za ovaj vaš poduhvat.

Da bi kompletirali uvod i odjavu podkasta, potrebno je da ustanovite da li želite vaš glas da bude u njima ili želite da se malo razlikuje te ćete angažovati „voiceover“ umetnika – nekoga ko će uslužno za vas pročitati određeni tekst.

Džinglovi

Slično kao i kada je u pitanju uvod i odjava podkasta, tako treba da isplanirate da li želite da napravite određene džinglove – kratke numere koje podsećaju slušaoce šta slušaju, a ujedno daju i kratak predah od same epizode.

Oprema i snimanje

Pre samog snimanja potrebno je da nabavite opremu. U zavisnosti od vašeg bužeta, ona može da bude jefitnija ili skuplja.

Ukoliko prvo želite samo da se oprobate i da testirate vašu ideju, podkast je moguće snimiti i putem slušlica za vaš pametni telefon, ali samo ukoliko na jack-u imate tri prstena – tada ih je moguće koristiti i kao mikrofon.

Tu su takođe i bubice, dinamički i kondenzatorski mikrofoni, pa čak i pravljenje studija sa zvučnom izolacijom – sve u zavisnosti od budžeta koji ste spremni da izdvojite pre početka realizovanja podkasta.

Važno je da znate i da li ćete snimati na terenu ili u studiju jer vam to utiče na izbor opreme, odnosno mikrofona ali i samog snimača. Da li vam je potreban snimač ili program za snimanje (koji ujedno može biti i program za sređivanje samog snimka – editovanje), kao i prateća oprema – „deadcat“ – navlaka za mikrofon u cilju zaštite od vetra, kabl za povezivanje snimača/zvučne kartice/računara sa mikrofonom, pop filter, slušalice – da u svakom momentu možete da pratite šta snimate i koji kvalitet snimka ostvarujete.

Zapamtite: ukoliko je snimak loš, nijedan program, filter ili kompresor ga neće učiniti kvalitetnijim. Zato je od vitalne važnosti napraviti kvalitetan početni/sirovi snimak.

Kada ste sve pripremili idejno i tehnički i kada ste osmislili prvu epizodu krećete u snimanje. Ono može biti na vašem smartfonu, putem nekoliko aplikacija (pa čak i voicerecorder aplikaciji koju dobijate sa telefonom), do raznih programa koji potom mogu da posluže i u post produkciji – odnosno u montaži vašeg snimka.

Ukoliko radite intervju na daljinu na raspolaganju vam je nekoliko načina i programa: Skype, Zoom ili telefonski (s tim da je za snimanje telefonskih razgovora potrebno povezati računar sa telefon ili nabaviti dodatnu opremu).

Postprodukcija:

Editovanje – montaža

Način montaže svakako zavisi od toga kako ste zamislili da izgleda vaš finalni proizvod.

Možda ste zamislili snimajne 1 na 1 – što zahteva veću pripremu u predprodukciji i tačno planiranje pitanja kao i dogovor sa sagovornicima, ali zatim u post produkciji radite samo „fine“ radnje.

Sa druge strane, vaš podkast može da sadrži samo kratke, jasne i efektne informacije. Tada je potrebno da iz vašeg sirovog materijala izvučete ono što će biti upakovano u finalnom proizvodu.

Na kraju, važno je da proverite nivoe vaših snimljenih materijala, te ako je potrebno da ih „sredite“: očitite ili na primer pojačate.

Objavljivanje podkasta i prve epizode

Sada ste spremni da se ulogujete na vaš profil za hosting i da objavite svoju prvu epizodu!

Promocija

Kako biste došli do što većeg broja vaših slušalaca i zajednice, ne zaboravite da ispormovišete podkast. Svakako, to ste već pripremili i osmisli kada ste isplanirali vašu prisutnost na društvenim mrežama.

Ukoliko vam je potrebna pomoć u bilo kom koraku, ili ste zainteresovani za produkciju podkasta kontkatirajte nas u Fabrici kreativnosti (fkreativnost@gmail.com). Tim profesionalnih novinara i novinarki sa velikim iskustvom u produkciji audio ali i multimedijalnih formi, kao i dizajnera zvuka postaraće se da vaš podkast osmisli i realizuje na najinteresantniji način

Author

3 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *