Ukratko, kompanija bi trebala da ima svoj podkast kako bi se povezala sa publikom, izgradila svoj brend i ostvarila druge marketinške ciljeve (pa čak i prodaju!).

Izgradnja brenda, povećanje vidljivosti, generisanje potencijalnih klijenata, razvijanje odnosa sa publikom, diversifikacija marketing strategije – podkast ne mora da bude samo „novinarski“.

On vam pomaže i ako vodite preduzeće (malo ili veliko). Sve zavisi od vaše strategije i od toga šta njima želite da postignete.

Podkast – audio emisija na zahtev je moćan alat za izgradnju brenda i može pomoći kompaniji da se pozicionira kao autoritet u svojoj industriji. Kompanija može koristiti podkast za deljenje svoje ekspertize i znanja sa publikom, što može pomoći u izgradnji poverenja i lojalnosti.

Podkasti su dostupni na svim glavnim platformama za slušanje podkasta i mogu pomoći kompaniji da se poveže sa novom publikom koja možda nije bila upoznata sa njenim proizvodima ili uslugama. I, podkasti tamo ostaju. Ako su dobro napravljeni – ne zastarevaju!

Kroz brendirani podkast, kompanija može razgovarati o svojim proizvodima ili uslugama i potencijalno generisati nove potencijalne klijente ili kupce.

To je jedan veoma intiman način komunikacije i može pomoći kompaniji da uspostavi dugoročne odnose sa svojom publikom. Kompanija može koristiti podkast za pričanje priča i deljenje svoje kulture i vrednosti sa publikom.

Podkast je samo jedan od načina na koji kompanija može da diversifikuje svoju marketinšku strategiju i da dopre do publike koja koristi različite medije za informisanje.

Da biste imali uspešan podkast: pročitajte i kratak vodič kako doći do njega.

Vrste brendiranog podkasta

Brendirani podkast može biti okrenut ka zaposlenima ili publici/kupcima. Postoji nekoliko načina na koje jedna kompanija može da ima svoj  brendirani podkast, a izbor metoda zavisi od ciljeva koje kompanija ima za svoj podkast i vrste publike koju žele da dosegnu.

 1. Interni podkast: Kompanija može proizvesti podkast koji vodi njen interni tim ili zaposleni. Ova vrsta podkasta može biti korisna za internu komunikaciju, obuku zaposlenih ili deljenje stručnih znanja.
 2. Brendirani podkast: Kao što smo ranije spomenuli, brendirani podkast je podkast koji sponzoriše kompanija. Kompanija može birati da sponzoriše postojeći podkast ili da započne sopstveni podkast sa sponzorskim sadržajem.
 3. Podkast gostovanje: Kompanija može biti gost na drugim podkastima kako bi podelila svoju ekspertizu i promovisala svoj brend. Ovo je takođe dobar način za razvijanje odnosa sa drugim stručnjacima u industriji.
 4. Zajednički podkast: Kompanija može zajedno sa drugom kompanijom ili influenserom u svojoj industriji pokrenuti zajednički podkast. Ovo može pomoći u širenju publike i povećanju vidljivosti za obe kompanije.
 5. Stručni podkast: Kompanija može pokrenuti podkast koji pruža stručne savete i znanje svojim kupcima ili potencijalnim kupcima. Ovo može pomoći u izgradnji poverenja sa publikom i povećanju prodaje.

Evo i ideja kako!

Podkast jedne kompanije može izgledati na mnogo načina i može se prilagoditi različitim ciljevima, industriji i ciljnoj publici.

Već smo pisali važan je Storytelling: kako da vam podkast zvuči interesantno.

Evo nekoliko ideja kako brendirani podkast jedne kompanije može izgledati:

 1. Razgovori sa stručnjacima: Kompanija može imati podkast u kojem se razgovara sa stručnjacima iz njihove industrije, deli njihove savete i iskustva sa publikom.
 2. Intervjui sa kupcima: Kompanija može intervjuisati svoje kupce ili korisnike kako bi se čulo njihovo mišljenje o proizvodima ili uslugama, njihova iskustva sa kompanijom i šta bi želeli da vide u budućnosti.
 3. Vesti iz industrije: Podkast kompanije može biti fokusiran na aktuelne događaje u industriji, dajući slušaocima uvid u najnovije trendove i vesti.
 4. Priručnici i vodiči: Kompanija može stvoriti podkast u kojem objašnjava kako koristiti svoje proizvode ili usluge i deliti savete i trikove koji će pomoći korisnicima da izvuku najbolje iz njih.
 5. Pogled iznutra: Kompanija može stvoriti podkast u kojem se priča o kulturnim aspektima kompanije, deli istorija i putovanje do trenutnog trenutka, saznanja o kulturi i vrednostima, kao i priče zaposlenih i iza scene.
 6. Promocija novih proizvoda: Kompanija može iskoristiti podkast kao način da promoviše svoje nove proizvode ili usluge, objašnjavajući svoje značajke i prednosti na interaktivan način.

Ovo su samo neke ideje za podkast jedne kompanije, a izgled i format podkasta će se razlikovati od kompanije do kompanije, u zavisnosti od ciljeva i potreba publike koju žele da dosegnu.

Ne znate odakle krenuti? Ne brinite, zato smo mi tu.

Fabrika kreativnosti se bavi produkcijom podkasta (tako i brendiranih podkasta) i za sve etape produkcije smo tu – od ideje do distribucije i praćenja.

Sve što je potrebno jeste da nam pišete na fkreativnosti@gmail.com i zakažete konsultacije sa našom producentkinjom Aleksandrom Bučko (besplatne su!)

Author

1 comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *