U novoj, osmoj epizodi podkasta “NaZdravlje” autorka Nikolina Ilić govori o endometriozi. Gošće ovog izdanja su specijaliznatkinja ginekologije Jelena Zorić i doktorantkinja i aktivistkinja Aleksandra Rokvić, koja u svom doktoratu endometriozu posmatrala sa sociološkog apsekta. Endometriozu su posmatrale sa dva aspekta – medicinskog, u kom nam specijalizantkinja Zorić objašnjava šta je endometrioza i kako se dolazi do dijagnoze i sa kulturološkog – u kom nam aktivistkinja Aleksandra Rokvić objašnjava zbog čega je bitno da razgovaramo o menstruaciji i koliko bi nam značilo da, poput Španije, i naša država uvede plaćene neradne dane za žene koje imaju bolne menstruacije.

Koliko puta ste čule, ne samo od muškaraca, već i od žena, da je menstruacija odvratna stvar i da ne pričate o tome? Koliko puta su vam rekli da se ne folirate kada kažete da vas stomak boli toliko da ne možete da ustanete iz kreveta? I šta kada vam kažu tako nešto? Prevrnete očima i povučete se u stranu ili pokušate da objasnite šta se zaista dešava? Pokušate da objasnite da je menstruacija ok, da niste prljave zato što ste dobile menstruaciju, da niste nesposobne. Jednostavno, boli vas stomak usled najnormalnijeg biološkog procesa. Menstruacija je nešto bez čega ne bi bilo života, a ti nisi odvratna što je imaš, nisi manje vredna i sposobna, već si posebna.

Početak: anatomija materice i reproduktivnih organa

Hajde da počnemo od početka i da prvo razjasnimo šta je endometrioza i šta radi našem telu. Specijalizantkinja ginekologije Jelena Zorić smatra da, kako bi smo shvatili šta je endometrioza, neophodno je da znamo šta je endometrijum.

„Endometrijum je unutrašnji sloj materice koji se odlubljuje prilikom svake menstruacije i onda se iznova obnavlja. Endometrioza je upravo prisustvo tkiva nalik na endometrijum izvan njegove fiziološke pozicije. Na primer, na jajniku, na trbušnoj maramici, unuttar karlične šupljine, na crevima, a u nekim retkim slučajevima i na nekim udaljenim organima, na primer na plućima. Svi ste čuli za simpatičan naziv „čokoladna cista“, radi se  o endometriotičnoj cisti na jajniku. A zašto čokoladna?  Pa zato što njen sadržaj podseća na topljenu čokoladu, možda malo gušće konzistencije a zapravo je reč o starom krvarenju. 

Svi se rađamo sa endometriozom, ona nije nešto što može da se spreči, ali je nešto što može da se širi našim telom. Endometrijum je tkivo koje se nalazi u materici i u kome živi beba ako dođe do oplodnje. Dok se tkivo, vrlo slično tome, nalazi na drugim mestima u telu.  Za sve je kriv jedan gen, koji je, kako kaže moja sagovornica Aleksandra, arhitekta našeg tela . On na pogrešnom mestu ostavi malo tkiva  i to kreće da se razvija i može da se nađe bilo gde. Aktivistkinja Aleksandra Rokvić ističe da je jako bitno da žene i devojke shvate da menstruacija ne sme da nas boli toliko da ne možemo da ustanemo iz kreveta, to je prvi znak za uzbunu. 

„To je mit koji, prosto, služi da bi zataškavla menstruaciju, ne priča se o tome, svakog malo boli, šta se žališ. NE! Ako to utiče na tvoj kvalitet života i ako ti ne možeš da izađeš, da odeš u školu, da odeš na posao, to je prvi i glavni simptom, to nije normalno i niko ne sme da vas ubedi da jeste normalno, zato što jednostavno nije. Dalje, izuzetno dugačke menstruacije, veoma obilno krvarenje, problemi sa probavom i crevima, koje može da bude ili konstipacija ili dijareja koja prati menstruaciju. Povišena temperatura u toku menstruacije, simptomi koji liče na išijas, dakle, da vas bole i donja leđa i butine, neki bol od kuka do kolena koji prati menstrualni ciklus, hronične glavobolje, migrene, sklonost ka alergijama.“

Šta nam treba, a šta ne - kada imamo menstruaciju

Menstruacija = tabu 21. veka

Kao što smo na početku već rekli, menstruacija ne treba da bude bauk niti da je se stidimo. Ne treba da krijemo uloške, jer je sramota. Ne treba da se osećamo prljavo, jer nismo. Ne treba da se ugladamo na reklame u kojima devojke tokom menstruacije skakuću u belim pantalonama i jašu konja, sve je u redu sa nama, sa reklamom nešto ne valja. Aktivistkinja Aleksandra Rokvić nam objašnjava zbog čega je menstruacija u 21. veku, i dalje tabu.

„To nije bilo oduvek tako. Možemo da vidimo kroz istoriju kako se menjao odnos prema ženskom telu i prema menstruaciji, pogotovo kroz religiju. I taj veliki tabu oko menstruacije i uopšte ta ideja da je to nešto prljavo je na našim prostorima i tu mislim na Evropu konkretno, došla zajedno sa hrišćanstvom. I to je posledica patrijarhata. Dakle, bilo je i perioda i religija, čak i sada imamo neke, u kojima se menstruacija smatra nečim svetim zato što donosi život i kao da izdiže žene i čini ih svetim bićima jer su povezane sa Mesecom, sa prirodom, ali naš stav je potpuno drugačiji, dakle ide u negativno. I, zapravo je to, po mom mišljenju, čitava ta stvar sa dijagnostikom, jedan veliki začarani krug, gde sa jedne strane imamo problem u medicini gde nije dovoljno istražena bolest i prosto nemamo alate kojima možemo da dijagnostifikujemo i prepoznamo endometriozu, u odbranu doktora, ona se zaista teško dijagnostifikuje, nije nemoguće ali je proces. Zato što se na tome ne radi i ne može neko ko na studijama nije učio o tome da prepozna, mora da bude specijalizovan baš za endometriozu.

Endometrioza = bolest koju je teško uočiti i ublažiti

Kada se posmatra sa medicinskog aspekta, često se postavlja pitanje da li može da se uradi nešto da do endometrioze ne dođe, odnosno do tih bolnih menstruacija, bolova u ostalim delovima tela, nemogućnosti za obavljanje najosnovnijih fizičkih aktivnosti. Kada kažem najosnovnijih, u to uključujem i odlazak od kreveta do toaleta, jer su, po pričama devojaka koje se bore sa endometriozom, toliko nesnosni da jednostavno ne možete da stanete na noge. Specijalizantkinja ginekologije, Jelena Zorić, kaže da ne postoje dokazi o prevenciji širenja endometrioze.

„Govori se o nekoj zdravoj ishrani, sa manje crvenog mesa, redovnoj fizičkoj aktivnosti, pa čak i korišćenju kontraceptivnih pilula kao o metodi prevencije nastanka uopšte endometrioze, ali sve to bez ubedljivih dokaza o njihovoj efikasnosti. Takođe kojim tempom će se endometrioza razvijati i napredovati je individualna stvar. Na primer kod nekih žena  će za 6 do 12 meseci nalaz napredovati, dok će za isto vreme kod nekih ostati isti ili se čak poboljšati. Zanimljivo je reći da je dokazano da stepen bola koje pacijentkinja oseća nema apsolutno nikakve veze sa stepenom proširenosti endometrioze unutar tela i čak neka manja žarišta produkuju više ovih supstanci koje dovode do osećaja bol.„

Često nam, pored okoline, ni doktori ne veruju koliku bol osetimo tokom menstruacije. Merimo je po tome da li možemo da ustanemo iz kreveta, ili je bol toliko jaka da ne možemo da stanemo na noge. Aktivistkinja Aleksandra Rokvić kaže da, kada nam ni doktori ne veruju, treba da idemo dalje. 

„Ne podržavam ono guglanje simptoma i da budeš sam svoj doktor, ali postoje određene činjenice sa kojima možemo da se upoznamo, na primer, eto mogu svima koji misle da imaju endometriozu ili imaju endometriozu da preporučim dokument koji je baš ažuriran pre nekoliko meseci, koji je potpuno besplatan na internetu od strane EU a zove se eshre guidelines, https://www.eshre.eu/Guidelines-and-Legal  za endometriozu gde je napravljena suma sumarum svih relevantnih istraživanja u poslednjih 10 godina i vrlo je detaljno objašnjeno šta je endo, koji je tzv gladni standard lečenja, šta treba da očekujete, šta ne. Pročitajte to, obrazujte se, ne sa blogova, ne sa tik toka iako ja pravim tik tokove, ali ne znate šta ko priča, nego iz validne dokumentacije.“

Ono najbitnije je da menstruacija nije bauk, nije tabu, to nije prljav proces koji vas čini manje posebnom, baš naprotiv, menstruacija je nešto što vas čini posebnim. Pričajte o njoj, sa muškarcima i ženama, na poslu i kod kuće, na ulici, u prodavnici, pričajte o menstruaciji. Endometrioza nije izlečiva, ali smo naučile da možda ishranom i fizičkom aktivnošću možemo da ublažimo bolove. Naučile smo to da je čokoladna cista endometirotična cista na jajniku čiji sadržaj podseća na topljenu čokoladu. Naučile smo i to da, kad osetimo da je našem telu potreban odmor, pružimo mu ga. Endometrioza je bolest sa kojom se bori jedna od 10 žena, a to zamišljamo ovako. Nalaziš se u društvu sa 10 drugarica, jedna od vas ima endometriozu, možda ni ne zna da je ima, ali ima je.

Produkcija: Fabrika kreativnosti

Podkast je nastao u sklopu projekta Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation, koji su podržali The Balkan Trust for Democracy: A Project of the German Marshall Fund i USAID koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Author

2 comments

  • Maja says:

    Opeacija prije 1 godinu odstranjen desni jajnik i jajovod na oba dva su bila po 9cm sljubljeni znači 4 sad inam oo mj dana menstruacije ali kad je nešto naporno radim 7 dana ugrušci nezz da li bi se morala obrati doktoru

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *