“Nedavno sam u medijima slušala o akušerskom nasilju i iskreno ova tema me je baš dotakla. Još uvek ne mogu potpuno da se poistovetim sa ženama koje su doživele akušersko nasilje, što je i logično, ali mogu sa ženama koje su otišle kod ginekologa i izašle zbunjene i sa gorkim okusom u celom telu. Poželela sam da u ovoj epizodi podkasta pričamo upravo o tome kako prolaze devojke koje odu kod ginekologa i dožive, da ga tako nazovem, ginekološko nasilje. Hipokratova zakletva, jedno je od glavnih načela medicine i obavezuje lekara da prema pacijentu postupa moralno i etički. Međutim, iako su ovu zakletvu položili to ne sprečava pojedine ginekologe i ginekološkinje da prema svojim pacijentkinjama budu nasilni kako fizički tako i psihološki, emocionalno. To, naravno, dovodi do različitih posledica. Neke od žena promene ginekologa, dok druge prestanu da ga posećuju. Često čujem da je neka doživela neprijatno iskustvo kod ginekologa ili ginekološkinje. Od zadiranja u lični život do grubog pregleda ili komentarisanja i zgražavanja nad onim što devojke neretko iznesu u poverenju. Upravo u toj ordinaciji očekuju savete i razumevanje druge strane, pa se iznenade kada naiđu na neki suvisli komentar. Naravno da ima devojaka koje imaju pozitivna iskustva i najčešće svoju ginekološkinju ili ginekologa preporučuju i drugima.”

Slavica Trifunović, autorka podkasta DIP

U drugom izdanju podkasta DIP- Devojka iz pregrađa, Slavica Trifunović, razgovara sa psihoterapeutkinjom Draganom Stojić i nekoliko devojaka koje su prošle kroz  ginekološko nasilje. Ginekološko nasilje predstavlja sve one neprijatnosti koje pacijentkinje doživljavaju kod ginekologa ili ginekološkinje od grubog pregleda do zadiranja u seksualni život, orjentaciju i intimu žena.

Pojedine devojke su htele javno da podele svoju priču, dok su neke htele da ostanu anonimne.

Ginekološko nasilje se posmatra na različite načine

Pričale su o iskustvima koje žene doživljavaju u ginekološkoj ordinaciji – o ginekološkom nasilju o kojem se žene sve više osnažuju da pričaju. Nezaobilazno je bilo da čujemo o tome kako se osećaju nakon što prođu kroz sve to. 

Prvi susreti sa ginekologom događaju se već na prelazu iz osnovne u srednju školu, možda i kasnije, ali svakako u uzrastu u kom još uvek nismo punoletne. Iako nam je taj prvi pregled nepoznat vrlo lako se može dogoditi da doživimo neprijatnost. Marina M. je svoje prvo neprijatno iskustvo doživela dok je još bila maloletna.

”Žena još uvek nije bila obučena, a ja sam bila pozvana unutra da uđem i ona me pita zašto si došla i ja sad sve i da sam imala neki problem, naravno da ne mogu da kažem pred nekom drugom ženom. Rekla sam da sam došla na generalni, redovni ginekološki pregled, na šta mi je ona rekla skidaj se. Veoma grub pristup jednom detetu na kraju krajeva, ja sam još uvek tad maloletna bila. Sprave su te bile ogromne, ona je bila veoma neljubazna, drska i mene je pregled boleo.”

Podkast možete slušati na Sounder.fm-u, podcast.rs, Google podcasts, i Spotify.

Očekujemo vaše komentare, razmišljanja i predloge tema na društevnim mrežama Fabrike kreativnosti. Na fejsbuku na profilu Fabrika kreativnosti, a na instagramu fkreativnosti.

Produkcija: Fabrika kreativnosti

Author

1 comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *