U desetoj epizodi podkasta DIP- Devojka iz predgrađa autorka Slavica Trifunović razgovara sa Milicom Resanović sociološkinjom i Biljanom Stepanov iz Centra za podršku ženama o pitanju zašto žene najčešće ne prijavljuju nasilje i o tome kakve su reakcije institucija kada se žene osnaže da ipak prijave nasilje.

U javnosti sve češće imamo veliki broj žena koje su odlučile da progovore o nasilju koje su pretrpele. Zašto žene ne prijavljuju nasilje je zapravo pitanje koje se iznova i iznova postavlja. Bitno je da razumemo i ne osuđujemo žene koje ne prijave nasilje i da zapravo stalnim razgovorom, ali ne samo razgovorom već i različitim akcijama širimo svest o postojanju problema jer se samo tako može uraditi nešto konkretno. Tek kada celokupna javnost izvrši pirtisak na određene institucije da rade svoj posao, tek tada možemo učiniti nešto žrtve. Takođe nikako ne treba zaboraviti i žene koje nisu javne ličnosti koje nisu u većim grupama i koje su nažalost često same u tome, ne veruju institucijama i misle da nemaju kome da se obrate.

Autorka podkasta DIP – Slavica Trifunović

NEPOVERENJE DRUŠTVA I INSTITUCIJA DOVODI DO SEKUNDARNE VIKTIMIZACIJE

Milica Resanović sociološkinja sa kojom je autorka razgovarala o tome zašto žene najčešće ne prijavljuju nasilje, rekla je da se nepoverenjem institucija i društva prema ženama šalje ozbiljna poruka, ali i da to može dovesti do sekundarne viktimizacije, odnosno ponovonog proživljavanja traume.

Jako ozbiljna poruka se šalje ženama. Prvo žene koje su pretrpele nasilje se jako teško u ovakvim okolnostima osnaže i ohrabre da govore o tome, a onda se suoče sa takvim nepoverenjem u društvu i nepoverenjem institucija, a tada dolazi do sekundarne viktimizacije i ponovnog proživljavanja traume. Posledice koje ostaju po psihičko zdravlje mogu biti izuzetno jake. Dolazi do porasta ili ponovnog javljanja različitih strahova, osećanja stida, osećaja degradiranosti i to su sve vrlo ozbiljna neprijatna stanja sa kojima se pojedinac teško nosi.

ŽENE IZ RAZLIČITIH RAZLOGA NE PRIJAVLJUJU NASILJE – NAJČEŠĆI OD NJIH JE STRAH

Biljana Stepanov iz centra za podršku ženama sa kojom je autorka razgovarala rekla je da je najčešći razlog zbog kog žene ne prijavljuju nasilje upravo strah.

Svaka žena ima svoje razloge zašto hoće da kaže, zašto neće da kaže i zašto hoće da ode. Najvažniji negde razlog koji provejava u 90% slučajeva jeste strah. Koliko ju je strah da živi sa njim, da živi pod nasiljem i u nasilju, toliko ju je strah i da ode, zato što misli ili zna iz sopstvenog iskustva da će je on negde pronaći i da će biti još gore nego što je sad.

Foto: Milena Đorđević/Novinarke protiv nasilja

Produkacija: Fabrika kreativnosti
Podkast je nastao u sklopu projekta Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation“, koji su podržali The Balkan Trust for Democracy: A Project of the German Marshall Fund i USAID koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *