Velika, mala, okrugla, mršava, dlakava, mišićava, sa strijama i celulitom. Naša tela su upravo to – naša tela i menjaju se tokom života. Novi ideali lepote zamenili su stare, lažni svet Instagram savršenosti, modnih pista, modela bez bilo kakvih nesavršenosti nas preplavljuje svakog dana. Tome ne treba težiti po svaku cenu. Sa druge strane možda je lakše samo tako nešto reći jer sve ono što nas okružuje može nam stvoriti nesigurnosti i naterati nas da preispitamo svoj izgled ili budemo nezadovoljni njime. Ukoliko težimo savršenosti koju nam je društvo nametnulo, možemo se podvrgnuti i različitim estetskim operacijama, ali da li nam to može garantovati savršen izgled? Nisam baš sigurna da je to najbolja opcija i rešenje te situacije. Svesna sam da nam treba dosta edukacije i da radimo na tome da prihvatimo sebe i svoj izgled, ali verujem da velikom broju devojaka nije lako. Svi smo se nekad nalazili u tom ćorsokaku bez mogućnosti izlaza. Prva sam imala periode nesigurnosti zbog svog izgleda, strija, celulita, širokih butina, dlaka, ali sam uspela da ih prevaziđem gradeći samopouzdanje na svojim ličnim kvalitetima. No, moram priznati da je to proces koji nije ni malo lak.  

Autorka podkasta DIP – Slavica Trifunović

U dvanaestoj epizodi podkasta DIP – Devojka iz predgrađa autorka Slavica Trifunović razgovara sa psihološkinjom Vericom Kozarev Klarić i Hristinom Cvetinčanin Knežević koja stoji iza profila Feminizam iz teretane o body shamingu, odnosno posrmaljivanju tela, kao obliku nasilja, društvenim mrežama koje su prostor za stvaranje nesigurnosti i body positivity pokretu.

ŠTA JE TO BODY SHAMING?

Kao pojam počinje da se upotrebljava od 1996. godine, a psihološkinja Verica Kozarev Klarić sa kojom je autorka razgovarala definisala je šta taj pojam znači i do čega izloženost body shamingu može da dovede.

To je zapravo postao jedan društveni fenomen i čak ga možemo klasifikovati kao oblik nasilja, a zapravo predstavlja čin podvrgavanja osobe izrugivanju ili kritici zbog nekih telesnih nedostataka ili nesavršenosti. I takva vrsta konstantnog pritiska na mladu osobu, ne mora samo na mladu osobu je l’, ali može zaista da ostavi mnogobrojne negativne uticaje na zdravlje.

SVET I DRUŠTVO PROPISUJU PRAVILA PONAŠANJA IZGLEDA

Svet i društvo su ti koji određuju neke univerzalne obrasce ponašanja i izgleda. Svet u kojem smo izložene  diskriminaciji ili podsmehu zbog našeg fizičkog izgleda, nam šalje jasnu poruku, a Hristina Cvetinčanin Knežević, sa kojom je autorka razgovarala kaže da nas svet svodi na seksualne objekte.

Takav svet nam govori da mi nismo ništa više od naših tela, a da ta tela nisu tu da bismo mi sa tim telima išle kroz život i uživale u životu, već da su tu da bi ih neko drugi gledao i da bi on uživao u nama. Tako da nas taj svet svodi na objekte, najčešće seksualne objekte. Oduzima nam bilo kakvu agensnost, odnosno sposobnost da radimo nešto zbog sebe i svodi nas na pa mogu da kažem čak i na neku vrstu seks lutaka, seks igračaka.

Produkacija: Fabrika kreativnosti

Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *