Nebitno da li ste osoba koja voli sebi postavljati rokove ili samo na dnevnom nivou isplanira šta treba da uradi – svakako je reč o ostvarivanju ciljeva. Obe autorke podkasta saglasne su da je ostvarivanje ciljeva usko povezano sa upravljanjem vremenom. Još važnije, pomaže nam da ostanemo fokusirane.

Ciljevi, fokus, upravljanje vremenom

Aleksnadra iz Fabrike kreativnosti odmah na početku spominje popularni NLP program koji, kada je reč o ostvarivanju ciljeva govori o reframingu. Zapravo, reč je o promeni razmišljanja i vizualizaciji svojih ciljeva.

Prema ovom principu ne treba stvari postavljati u kontekst „Jednog dana ću ostvatiti to i to…“ već „Dok ne ostvarim to i to…“

Vladimira iz VDV media o ostvarivanju ciljeva govori iz aspekta efikasnog korišćenja vremena i fokusa na prioritetne stvari, što svakako spada u upravljanje vremenom, a sastoji se iz 5 delova

  1. Utvrđivanje sopstvenih životnih vrednosti
  2. Postavljanje ciljeva i prioriteta
  3. Vođenje dnevnika aktivnosti
  4. Kreiranje planova aktivnosti (To-Do liste)
  5. Delegiranje aktivnosti

Autorke sumiraju realizaciju planova i ciljeva u 2020. godini, navodeći i razloge koji su im te planove poremetili, ali i pomogli im da drugačije razmišljanju kako o postavljanju ciljeva tako i o vođenju sopstvenih biznisa.

Popularni SMART ciljevi

I Vladimira i Aleksandra nisu u sopstvenom biznisu postavile ciljeve putem SMART metode, međutim u obavljanju drugih poslova su se susrele sa njima.

SMART metoda podrazumeva

Specific – specifične, jednostavne, značne
Mesurable – merljive
Achivable – dostigljive
Relevant – realne, zasnovane na podacima
Time bound –u određenom roku

Svoje mišljenje o postavljanju ciljeva ali i o SMART metodi u ovom izdanju podkasta deli i Jovana Miljanović, marketing konsultantkinja

(Fotografija: Isaac Smith / Unsplash)

Važno/nije hitno

Kako bi se osećale efikasno, produktivno, ali i kako bi ostvarili zacrtane planove, odnosno ciljeve, Aleksandra predlaže vežbu Važno/hitno.

U pitanju je postavljanje svojih svakodnevnih obaveza u određena kvadrate po tome koliko su nam te obaveze važne i hitne, odnosno nevažne i manje hitne.

Tako postoje četiri kvadrata:

  1. važno/hitno,
  2. važno/nije hitno
  3. nije važno/hitno
  4. nije važno/nije hitno

U kvadrat „važno i hitno“ spadaju one obaveze čije bi neizvršavanje moglo da ima ogromne posledice po nas i našu okolinu.

Obaveze koje su hitne, ali nisu važne su jednostavno svi oni “gutači vremena”  zbog kojih se zapravo osećamo manje efikasno i produktivno. Zapravo su tu mnoge obaveze koje nisu hitne, pa čak ni bitne, samo treba malo bolje da razmislimo o njima.

Najvažniji kvadrat za ostvarenje naših planova i ciljeva jeste “važno, ali nije hitno“. U tom kvadratu leži tajna uspeha i napretka. Tu je ono što će vas dovesti do ispunjenja vaših snova, ako se tom kvadratu posvetite. Zato je važno odrediti deo dana ili nedelje kada ćete se posvetiti tim planovima.

Šablon za ovu vežbu možete preuzeti OVDE.

Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *