Iako je ideja i potreba biznisa da bude održiv, važno je naglasiti da postoje izvori finansiranja koji mogu da potpomognu sam biznis kao što su subvencije i finansiranje putem projekata (što postaje sve popularnije u Srbiji). Dodatni izvori finansiranja su tema Vladimire iz VDV media i Aleksandre iz Fabrike kreativnosti i junskog izdanja podkasta “Krenule smo”.

Subvencije: benefit ali i obaveza

Kada su u pitanju subvencije koje država pruža autorke izdvajaju dve vrste subvencija: za samozapošljavanje i zapošljavanje osoba iz kategorije teže zapošljivih. Oba konkursa raspisuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

Vladimira iz sopstvenog iskustva priča o subvenciji za samozapošljavanje: koliko je njoj subvencija pomogla, ali i kako je izgledala borba sa papirologijom, na primer, popunjavanje menica.

„Da, ja sam bila korisnica subvencija od strane Nacionalne službe za zapošljavanje pre dve godine. Dobila sam iznos od 180 hiljada dinara, ali sada su iznosi malo veći, sada se radi o nekih 250 odnosno 270 hiljada dinara. Tako da, to je super start za svakog ko se tek upušta u preduzetničke vode.“ (od 2,37)

Dodaje i da je važno napomenuti da je subvencija za samozapošljavanje namenjena nezaposlenima koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva, te naglašava da je potrebno da se na te dve stavke dodatno obrati pažnja.

Vladimira i Aleksandra razgovaraju i o biznis planu, koji je potreban za razne konkurse za dodatna sredstva, kao i o akcionim planovima koji pomažu kako bi se preduzeće pratilo i razvijalo svakog meseca.

Kada je u pitanju Subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima Nacionalne službe za zapošljavanje. Aleksandra ističe benefit obe strane: i preduzeća zbog subvencije i osobe kojoj je teže doći do zapošljenja.  (od 6,51)

Za razvijenije biznisa istaknut je Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2020. godini kod Fonda za razvoj. Pristup tom fondu imaju preduzeća koja su razvijenija i imaju veći budžet. To je zato što je moguće ostvariti pravo na finansijsku podršku u iznosu do 20% bespovratnih sredstava od vrednosti investicionog ulaganja, a  iznos bespovratnih sredstava ne može biti manji od 75.000,00 dinara za preduzetnike.

Postoje mnoge baze donatora koji finansiraju razne projekte (Fotografija: Michael Longmire / Unsplash

Projekti: da li su mogući?

Projektno finansiranje, pogotovo kada su u pitanju državni budžeti, je često pod znakom pitanja. To je zato što se teško dolazi do sredstava. To najviše važi za organizacije u civilnom sektoru koje su novonastala ili zbog toga što se sredstva često dele po političkoj osnovi. Aleksandra u podkastu nabraja nekoliko interesantnih kako konkursa tako i baza donatora na kojima možete pronaći koje sve, domaće i strane fondacije raspoređuju sredstva kako za preduzeća tako i za NVO.

Tu je na primer Trag fondacija koja ima razne konkurse, među kojima je i program “Aktivne zajednice” koje imaju za cilj da se poveća delovanje na lokalu. Taj program je veoma interesantan jer vam omogućava da se fokusirate na jako male zajednice.

Aleksandra obraća pažnju i na upornost kada je u pitanju pisanje projekata:

„Ono što je važno, kada su projekti u pitanju jeste da ih pišete. Jer se sa pisanjem stičete iskustvo i to vam pomaže za dalje. Takođe, kada ste već jedan projekat napisali i on nažalost nije prošao – možete da ga iskoristite na drugom konkursu na kom ćete ga samo prilagoditi. Samo što je važno da se zaista pridržavate svih pravila u projektnoj dokumentaciji kako ne biste bili diskvalfikovani„. (od 17,57)

Savet u junskom izdanju podkasta „Krenule smo“ daje Stefan Janjić iz Novosadske novinarske škole koji ima dugogodišnje iskustvo u realizovanju ali i pisanju projekata.

Donatore možete pronaći i među ovim linkovima:

Ministarstvo privrede ima stranicu koja se zove Javni pozivi“ i u kojoj se nalazi mnoštvo raznih konkursa i poziva

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije formirala je „Kalendar javnih konkursa

Tu je i „Konkursni glasnik“ – koji poseduje bazu otvorenih konkursa iz raznih oblasti i za razne namene

Tim za socijalno uključivanje i smanjivanje siromaštva je još u 2015. godini napravio Vodič kroz potencijalne domaće i inostrane izvore finansiranja za projekte NVO, lokalnih samouprava, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika – koji može da posluži kao izvor informacija potencijalnih donatora

A tu je i Vodič kroz potencijalne izvore finansiranja

Program Erste banke Superste i Centrifuga – koji trenutno nisu otvoreni, ali proveravajte sa vremena na vreme kada će biti raspisani. Ovi programi vam osim finansijske podrške pružaju i mentorsku podršku

Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub iz Niša takođe je izlistalo mnoge potencijalne finansijere

  • Ukoliko vam je ovaj podkast „Krenule smo“ doneo nove informacije i bio zanimljiv Vladimira i Aleksandra bi vas zamolile da ga prosledite osobama kojima će takođe biti koristan. Možete to učiniti na socijalnim mrežama: Fejsbuku, Instagramu, Tviteru ili poslati link podkasta.

Podkast „Krenule smo“ možete slušati  i na podcast.rs i na Jutjubu:

Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *