Da li ste i koliko puta na razgovoru za posao pitane da li planirate da rađate uskoro? Koliko puta su vas zbog toga odbili? Ne, ovo nije uvod u reklamu ili loš vic, ovo je pitanje sa kojim se veliki broj žena susreće na razgovoru za posao. Ako planiraš uskoro da budeš trudna, onda tvoje mesto možda i nije u mojoj firmi i zato mi je obavezno  da znam odgovor na to pitanje. Iako neumesno, loše i pitanje koje se ređe  postavlja muškarcima, ipak nastavlja da živi i da se u našoj kulturi odomaćuje kao recimo poziv na kafu. Posebno mi stvara nelagodu, ostavlja me iznova i iznova zatečenom jer zašto se bilo koga tiče moja sopstvena materica i zašto bih zbog toga izgubila poziciju za koju sam prilično kvalifikovana? A da bih dobila delimično odgovore na ta pitanja o tome moram da prodiskutujem sa onima koji su pokušali da odgonetnu misteriju ovog fenomena. Da li sve leži u patrijarhatu ili nečemu drugom, saznaćete u nastavku.

Slavica Trifunović – autorka podkasta DIP

U osmoj epizodi podkasta DIP – Devojka iz predgrađa autorka Slavica Trifunović razgovara sa  Milicom Lupšor iz udruženja za radna prava žena Roza i Unom Milić ispred profila „Feminizam je za svakoga“ o problemima sa kojima se susreću mlade žene na tržištu rada, mame preduzetnice i žene koje odluče da imaju decu, ali  i pitanjima koje jedna žena dobije kada ode na razgovor za posao.

SVE POČINJE NA RAZGOVORU ZA POSAO

Milica Lupšor iz udruženja za radna prava žena Roza sa kojom je autorka razgovarala objasnila je kako i kada diskriminacija jedne žene počinje.

Diskriminacija žena počinje još na tom razgovoru za posao i to kreće i to se nastavlja. Ono što je najčešće jesu različiti oblici mobinga, zlostavljanja na radu i pojedine žene nisu ni svesne da nešto što im se događa jeste mobing, što ne znajuu kome da se obrate, što ne znaju koja prava imaju, kako uopšte da se zaštite. Recimo, već sam rekla da smatraju kao sasvim normalno verbalne uvrede, da je to nešto što se ne smatra mobingom, zlostavljanjem.

RAZLIKE ZAVISE I OD MESTA STANOVANJA

Da razlike zavise i od mesta stanovanja, kaže Una Milić ispred profila Feminizam je za svakoga sa kojom je autorka razgovarala.

Problematično je i kada pričamo o tržištu rada, jedno je Beograd, a drugo je ostatak Srbije ili ti generalno veći gradovi gde ima nekog pomaka, ali kada je u pitanju manja sredina, manji gradovi daleko je teže bilo šta ostvariti,  zato što je patrijarhat toliko ukorenjen i rodne uloge su toliko već nametnute da se više i ne razmišlja o tome, već  jednostavno radiš to što si radio oduvek. 

Produkacija: Fabrika kreativnosti

Podkast je nastao u sklopu projekta Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation“, koji su podržali The Balkan Trust for Democracy: A Project of the German Marshall Fund i USAID koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Author