Skoro sam pročitala objavu na stranici Filozofskog fakulteta u kojoj se jedna od studentkinja žali zbog toga što na fakultetu neće biti organizovan dodatni ispitni rok. Ništa od toga ne bi bilo neobično da ona u istom kontekstu, negativnom, nije spomenula i inicijativu, pokrenutu na istom fakultetu, a čiji je cilj da se studentkinjama obezbede besplatni ulošci. Iako mogu da primetim da svako ima svoje interese, ipak ne mogu da ne priznam da je ova objava odjeknula duboko u mojoj svesti. Bila sam razočarana ovakvom izjavom jer  besplatni ulošci sa dodatnim ispitnim rokom nemaju nikakve veze. Jedino što su pokretačice ove inicijative i članice parlamenta tog fakulteta, ali smatram da jedno ne treba da bude bitnije od drugog, niti da jedno isključuje drugo.

U podkastu DIP Devojka iz predgrađa Slavica Trifunović razgovra sa Jovanom Mrdalj, predstavnicom Ženske inicijative Filozofskog fakulteta u Novom Sadu o kampanji koju je zajedno sa koleginicama pokrenula i na taj način obezbedila besplatne uloške za studentkinje. Menstrualni higijenski ulošci postavljeni su u drvene kutije u svim toaletima Filofoskog fakulteta. Oni se po potrebi pune, sve dok se ne potroši ono što je nabavljeno ovom, prvom akcijom. 

Ovo je prvi fakultet i jedini u Srbiji koji je napravio ovakvu promenu.

Menstruacija i dalje tema za stid

Pričale su i o tome da je mensturacija još uvek velika stigma kod nas. A ne bi trebala da bude. Jer, sve je to prirodno, i to je naše telo koje treba da volimo, ne da ga se stidimo. Nikad, pa ni u “onim danima”. 

I dok se sve više žena oslobađa nametnutih rodnih stereotipa, ipak neke devojčice se sa svojom prvom menstruacijom susreću potpuno nepripremljene. Mrdaljeva smatra da je neophodno da postoje posebni saveti roditelja na kojima će se pričati o menstualnim temama. Ističe i da se deca povlače u sebe upravo zbog nekih situacija u kojima su se našli, a zbog kojih su  bili ismevani i da ovo upravo može biti jedna od njih

“Mislim da to svakako sve kreće od osnovne škole, od odnosa roditelja sa svojom decom, od odnosa roditelja sa učiteljicom, nastavnicom jer u nekim momentima deca budu više prisnija sa svojim nastavnicima nego sa svojim roditeljima. Mislim da veliku ulogu u njihovom odrastanju imaju i sami učitelji i nastavnici. Tako da sigurno u osnovnim i srednjim školama to treba da se podigne na viši nivo, da se vrati svest o ovoj temi”.

Podkast možete slušati na Sounder.fm-u, podcast.rs, Google podcasts, i Spotify. 

Očekujemo vaše komentare, razmišljanja i predloge tema na društevnim mrežama Fabrike kreativnosti. Na fejsbuku na profilu Fabrika kreativnosti, a na instagramu fkreativnosti.

Produkcija: Fabrika kreativnosti

Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *