Retko pričamo o radnim pravima žena, o onome što bi moglo da se menja, o načinu tretiranja jedne žene na radnom mestu. Nekako kao da smo se previše navikli, srasli sa onim što nam je dodeljeno, sa mestom na kom živimo, sa ljudima koje poznajemo, sa lošim poslodavcima koji ne poštuju naša osnovna prava, mobinguju nas, znaju da neće biti sankcionisani, izrabljuju radnike, plaćaju im iznose ispod minimalca, prete i ubeđeni su da će uvek naći radnika. Postavljam pitanje šta mogu da očekujem ukoliko od poslodavca zahtevam jednak tretman kao moj kolega na primer, jednaku poziciju, jednaku platu, za isti posao koji obavljam podjednako stručno kao i moj kolega i da li će to biti otkaz ili ću dobiti očitanu bukvicu? Sve ovo je podjednako važno pitanje za svaku ženu.

Slavica Trifunović, autorka podkasta DIP

U devetoj epizodi podkasta DIP- Devojka iz predgrađa, autorka Slavica Trifunović razgovara sa Irenom Pejić sa portala Mašina i Aleksandrom Marković sociološkinjom sa Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja o nejednakostima kada su u pitanju zarade žena i muškaraca, kao i o neplaćenim kućnim poslovima koje žene koje obavljaju više dvostruko više nego muškarci.

JAZ  IZMEĐU MUŠKARACA I ŽENA U PLAĆENOSTI PROBLEM I U SVETU

Da postoji jaz između muškaraca i žena po plaćenosti i da je to svetski problem, ali i zašto je to tako objasnila je Irena Pejić sa kojom je autorka razgovarala o ovoj temi.

Na svetskom nivou postoji jaz između plaćenosti žene i muškarca. Jedan od osnovnih razloga jeste naravno patrijarhalna kultura u kojoj se žene na neki način smatraju manje vrednim radnicama i primarno bi trebalo da se bave kućnim poslovima, odnosno da ostaju u toj takozvanoj privatnoj sferi, da se bave negovateljskim poslovima, poslovima u kući i odgajanjem dece.I u tom smislu žene ostaju češće i bez poslova, ređe će dobijati poslove, ređe će napredovati na poslu, i tako dalje.

FENOMEN STAKLENOG PLAFONA

Aleksandra Marković sociološkinja sa Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja sa kojom je autorka razgovarala kaže da se žene često u svom radu susreću sa onim što se naziva fenomen staklenog plafona.

Ne samo da postoji ta razlika u plati između žena i muškaraca već kada govorimo o rukovodećim pozicijama za žene tu se vrlo često događa ono što je poznato kao fenomen staklenog plafona. To znači da postoje barijere sa kojima se žene susreću u svojim poslovnim karijerama. Dakle one napreduju i napreduju i onda odjednom kao da udare o plafon koji je nevidiljiv i zato se metaforično govori o staklenom plafonu. Dakle one počnu karijeru sa iste početne tačke kao i muškarci, ali vremenom sve sporije napreduju u odnosu na muškarce i čak u jednom trenutku to napredovanje bude zaustavljeno.

Produkacija: Fabrika kreativnosti

Podkast je nastao u sklopu projekta Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation“, koji su podržali The Balkan Trust for Democracy: A Project of the German Marshall Fund i USAID koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Author