Koliko puta ste čuli da na nekom fakultetu postoji taj jedan profesor ili više njih koji upućuju studentkinjama lascivne komentare, komentare seksualne prirode ili na bilo koji drugi način sekusalno uznemiravaju studentkinje. Nažalost veliki broj studentkinja zapravo ne prijavljuje ove slučajeve iz straha da bi se to moglo odraziti na njihovo studiranje. Takođe, ne znaju kome bi se obratile ukoliko budu izložene bilo kojoj vrsti seksualnog nasilja. U Srbiji mali broj fakulteta ima oformljene timove za podršku žrtvama seksualnog nasilja, pa me ne čudi zašto se o ovoj temi malo priča. Ipak iako sam svesna stvarnosti koju živimo, ne mogu a da se ne iznenadim ponovnim saznanjima o ovakvoj vrsti nasilja u društvu u kojem se ništa ne menja. Ti isti nasilnici ostaju na svojim pozicijama, a ono što mi dobijamo kao odgovor jeste da “pustimo” jer ionako znamo da mi njemu ne možemo ništa i tako se krug nasilja nastavlja.

Autorka podkasta DIP, Slavica Trifunović

U sedmoj epizodi podkasta Devojka iz predgrađa DIP,  autorka Slavica Trifunović razgovarala je o seksualnom nasilju i uznemiravanju na fakultetima sa Sanjom Pavlović Autonomnog ženskog centra i Bojanom Bodrožom, članicom Tima za podršku žrtvama seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja na Filozofskom fakultetu. Pričale su i o tome koliko je ova tema zastupljena u javnom prostoru i da li su počinioci kažnjavani zbog seksualnog uznemiravanja i nasilja i na koji način.

DELO KAŽNJIVO ZAKONOM

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra objašnjava kako se seksualno uznemiravanje definiše u zakonu.

„Polno uznemiravanje predstavlja, svaki vid, verbalnog, neverbalnog ili fizičkog ponašanja koje ima za cilj ili je za posledicu ostavilo da se žrtva oseća neprijatno, poniženo ili u stanju straha. Dakle to je jedna jako široka definicija, koja upravo to, može da obuhvati različite radnje“.

Bojana Bodroža, članica Tima za  podršku žrtvama seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja na Filozofskom fakultetu ispričala je koje korake preduzima jedan ovakav tim kada dođe do seksualnog uznemiravanja.

Prvo se daje savet kako treba da reaguje, a onda dajete predlog dekanu da se nastava, ukoliko je počinilac nastavno osoblje, realizuje na neki drugi način tako da se smanji mogućnost kontakta između studenata i nastavnika. Treća stvar je da se organizuje razgovor sa licem koje je optuženo da je počinilac seksualnog nasilja“.

Kad ste ovde, pročitajte i:

Ekipa koja realizuje podkast „Devojka iz predgrađa – DIP“ šalje podršku svim mladim ženama koje su prošle kroz bilo koji oblik seksualnog uznemiravanja i ohrabruje ih da to i prijave.

Zapamtite, problem svake od nas je zajednički problem.

 Podkast možete slušati na Sounder.fm-u, podcast.rs, Google podcasts, i Spotify.

Očekujemo vaše komentare, razmišljanja i predloge tema na društevnim mrežama Fabrike kreativnosti.

Na fejsbuku na profilu Fabrika kreativnosti, a na instagramu fabrikapodkasta.

Produkcija: Fabrika kreativnosti

Foto: Ana Batrićević/Novinarke protiv nasilja/NPN

Podkast je nastao u sklopu projekta Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation“, koji su podržali The Balkan Trust for Democracy: A Project of the German Marshall Fund i USAID koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *