Na društvenim mrežama su sve češće prisutne priče o drogama koje se stavljaju u piće, a u ovom kontekstu priče takozvanim drogama za silovanje. Iako mi se činilo da je ovaj fenomen daleko od nas ipak se ispostavilo da to i nije baš tačno. Dakle, logično je da iz svega navedenog postavim pitanje i razmislim o tome da li je sigurno da više ikada u društvu svojih prijateljica izađem u neki lokal ili pak odem na kućnu žurku? Ili da li treba da preispitam svoje muške prijatelje i počnem da sumnjam u sve jer ono što se događa sa drogama za silovanje nije samo mit i daleka priča nekog drugog već priča nečije komšinice, drugarice, rođake, sestre. Posledice sa druge strane mogu dovesti i do smrti osobe, a odgovornost za silovanje koje može da se dogodi teško je dokazivo. 

Slavica Trifunović, autorka podkasta

U petoj epizodi podkasta Devojka iz predgrađa (DIP) autorka Slavica Trifunović razgovara sa Jelenom Jovičić defektološkinjom iz bolnice Vita i Stefanom Pejićem iz organizacije Re Generacija o takozvanim drogama za silovanje koje su sve prisutnije ne samo u klubovima već i na drugim mestima na koja mladi izlaze. Razgovarali su i o spajkingu – pojavi gde se u piće, bez znanja, dodaju te supstance.

ŠTA JE TO DROGA ZA SILOVANJE?

Defektološkinja Jelena Jovičić iz bolnice Vita sa kojom sam razgovarala o ovoj temi ispričala je šta je to droga za silovanje i kakvo je njeno dejstvo.

„To je jedna grupa psihoaktivnih supstanci koje kada se unese u organizam izazivaju efekte koji  su pogodni za iskorišćavanje neke osobe. To su najčešće supstance koje su neki oblici benzodezefina, ketamina, rufinola i tako dalje, koje se često u tečnom obliku koji je bez boje i mirisa mogu uneti u organizam. Zbog svoje strukture i teksture su pogodne za recimo dodavanje u piće, a efekat je takav da osoba na kraju nema sećanje na određeni događaj. Tako da se mogu koristiti da tako kažem kao neka vrsta alata za savršen zločin“.

JEDNA OD NAJRASPROSTRANJENIJIH DROGA GHB

Stefan Pejić iz organizacije Re Generacija kaže da je GHB tenutno najrasprostranjenija droga, ali i da je neki konzumiraju dobrovoljno tako da moramo striktno razdvojiti ličnu i dobrovoljnu konzumaciju od one druge sa kojom žrtve nisu upoznate 

„Konkretno fokusiraćemo se na GHB zato što se najčešće  o njemu priča na taj način. Njegovi efekti su veoma slični sa jedne strane alkoholu, znači prosto ima taj osećaj opijenosti, pojačava seksualnu želju, povećava euforiju. Dakle, postoji određeni broj ljudi koji ga koristi u noćnom životu, a da to nije nužno tako što stavljaju nekom drugom to u piće radi određenih nasilničkih ponašanja“.

Droge za silovanje su sve rasprostranjenije u društvu, a rečenica: “pazi da ti neko ne sipa nešto u piće” nije samo mit o kom su nam roditelji stalno pričali i koji se događa negde daleko, već je tu prisutan odavno u našem društvu.

Podkast možete slušati na Sounder.fm-u, podcast.rs, Google podcasts, i Spotify.

Očekujemo vaše komentare, razmišljanja i predloge tema na društevnim mrežama Fabrike kreativnosti. Na fejsbuku na profilu Fabrika kreativnosti, a na instagramu fkreativnosti.

Produkcija: Fabrika kreativnosti

Podkast je nastao u sklopu projekta Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation“, koji su podržali The Balkan Trust for Democracy: A Project of the German Marshall Fund i USAID koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *