Prvi put sam svedočila nasilju prema ženi početkom srednje škole. Sećam se scene u parku koju smoposmatrali iz daleka, ali aktere nisam mogla da vidim. Ljudi, mahom adolescenti mog uzrasta, a tada sam imala 15 godina i malo stariji stajali su u krugu oko jedne klupe. Školski policajac je takođe bio u blizini, a u sredini između klupe nalazili su se jedan dečko i devojka. Kako su mi kasnije prepričavali neki od okupljenih dečko je tukao devojku, a svi ostali su to posmatrali čak i policajac koji je stajao u blizini. Na kraju kada je to već otišlo predaleko, prišao je i razdvojio ih. Svi su se razišli. Sećam se osećaja straha koji sam imala tada. Spoznaje da dečka koji je nasilnik imam na društvenim mrežama, pa sam odmah otišla da ga uklonim i blokiram svuda. U tom trenutku sam shvatila, da je na mestu te devojke mogla biti bilo koja od nas. Danas sedam godina kasnije još uvek se sećam te situacije, ali i policajca koji nije zaštitio žrtvu. Ona je i tada bila sama.

Slavica Trifunović, autorka podkasta DIP

U  podkastu DIP- Devojka iz pregrađa, Slavica Trifunović razgovara sa Mašom Poznanović psihološkinjom i Tamarom Petković iz feminističke organizacije Irida o nasilju koje se dešava kod mladih u partnerskom odnosu.

Pored toga u različitim grupama na Fejsbuku Slavica je pokrenula diskusiju o ovoj temi i čula veliki broj ličnih priča, ali i priča iz neposrednog okruženja. Nažalost, nasilje prema ženama nije retkost, a institucije često ne rade dovoljno na preveniranju ovakvih situacija. Cilj ove epizode bio je da se kroz lične primere, ali i razgovor sa stručnjakinjama, žene osnaže i da budu u mogućnosti da prepoznaju nasilje kao i da adekvatno reaguju na njega.

NASILJE PRVO POČINJE SUPTILNO

Nasilje se ne događa odjednom i često ne počinje tako što čovek udari ženu. Zapravo, nasilje najčešće počinje na verbalnom nivou od toga da se žrtvi prebacuje kako se obukla, kako se ponaša, sa kim se druži i tako dalje. Time se zapravo samo uvodi u ono što najčešće eskalira fizičkim nasiljem. Odnosno, osoba koja je nasilnik manipuliše i dovodi do toga da žrtva polako gubi sigurnost u sebe, a onda često i kada bude izložena fizičkom nasilju krivi sebe za to. 

Veliki broj žena je sa Slavicom podelio svoja lična ili iskustva iz neposrednog okruženja, a njena sagovornica  A.V.  Bila je žrtva nasilja i odlučila da svoju priču podeli kako bi na taj način pomogla drugim ženama koje se nalaze u sličnoj situaciji.

 „Sve je počelo 2009. godine kada smo se prvi put upoznali preko zajedničkog prijatelja. On je na početku bio jako divan, topao čovek, sa puno razumevanja, duhovit, omiljen u društvu i delovao je kao jedan jako divan, topao čovek. Međutim, vremenom je to počelo da dobija neke druge oblike, znate kako kažu da svaka medalja ima dve strane, tako je i on počeo da pokazuje tu svoju ne tako sjajnu stranu. Često je bivao nervozan, ljut, besan. Počeo je da neretko da me vređa, da viče na mene, da je nervozan zbog posla“. 

Podkast možete slušati na Sounder.fm-u, podcast.rs, Google podcasts, i Spotify.

Očekujemo vaše komentare, razmišljanja i predloge tema na društevnim mrežama Fabrike kreativnosti.

Na fejsbuku na profilu Fabrika kreativnosti, a na instagramu fkreativnosti.

Produkcija: Fabrika kreativnosti

Podkast je nastao u sklopu projekta Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation“, koji su podržali The Balkan Trust for Democracy: A Project of the German Marshall Fund i USAID koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *