Urbani razgovori 9/3: Milica Jakšić, psihoterapeutkinja

Ukoliko se ne osećate dobro – to je okej. Okej je takođe i da se svojim tempom privikavate na “novo normalno stanje”.  Iako je vanredno stanje u Srbiji prošlo, kriza još traje, a “neke životne lekcije su nam servirane iako nismo hteli da se upišemo u tu školu” – sumira Milica Jakšić psihoterapeutkinja u 20-minutnom podkastu “Urbani razgovori”.

U Kini, na primer, veliko istraživanje o uticaju socijalne izolacije koje je sprovedeno nakon pandemije pokazuje da 43% stanovnika ima simptomatologiju anksioznog poremećaja, dok 21,5% ispitanih pokazuje simptome post traumatskog stresnog poremećaja (PTSP) – piše Peščanik.

Grupa Hladno pivo i online friends je za vreme pika pandemije objavila pesmu „Ovo će proći“. Jedan stih iz te pesme glasi: „Nikada više neću onako bahato uzimati sreću zdravo za gotovo“.

Pandemija se smiruje, države se vraćaju odnosno prelaze u stanje „post pandemije“. Možda možemo da kažemo i novo normalno stanje. Staro svakako nije jer se jako puno toga promenilo. Sigurno je da posledice pandemije nećemo osetiti samo na ekonomskom već i na mentalnom nivou.

Kriza na neki način još traje

Milica Jakšić u podkastu „Urbani razgovori“ kaže kako je jedno sigurno, a to je da od ove krize niko nije izuzet:

Kriza koja na neki način još uvek traje će uticati na nas u onoj meri u kojoj smo sa kriznim događajima u kontaktu. Ono što je specifično je da nema nikog ko je izuzet s obzirom da je ova kriza zadesila čitavo čovečanstvo.” (od 1,55)

Dodaje i da smatra kako je preovladavanje ove krize zapravo prilagođavanje.

“U ovoj situaciji nije prirodno da mi budemo opušteni uvek i u svakom trenutku i da na ovu situaciju gledamo kao na super pozitivnu priliku za to da ojačamo. Za neke od nas to će biti tako. Za neke druge, to neće biti. I to je sasvim u redu.” (od 5,08)

Solidarnost kao poželjno ponašanje

Za vreme vanrednog stanja mogli smo da uočimo kako smo kao društvo postali solidarniji. Da li zaista zbog povećane solidarnosti ili zbog toga što smo prosto više primećivali. Jakšić navodi i podatke iz istraživanja njenih koleginica sa odseka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Bojane Dinić i Bojane Bodroža.

“Istraživale su zašto i kako ljudi pomažu, odnosno, ispitivale su pomaganje u periodu samoizolacije. Izvršile su istraživanje na 581 čoveku, a 33% učesnika ponudilo samostalnu pomoć nekim ljudima u samoizolaciji. Njih 9% se organizovalo u neke lokalne grupe podrške, a 14% je to uradilo na neki onaljn način.”  (od 7,31)

Dodaje i da joj se čini da sada, kada prelazimo u drugu fazu, solidarnost ostaje, te da je i na društvenim mrežama to postalo poželjno ponašanje.

Ovo nije maraton

Na pitanje o trendu koji se u jednom trenutku pojavio, a to je trend “usavršavanja” i “rada na sebi” Jakšić objašnjava da bi bilo vrlo korisno da ne napravimo od kovida19 maraton u tome ko je bolje izdražao ili ko je postao pametniji, lepši zgodniji.  (od 11,21)

“Mislim da je važnije na ovo gledati kao na put ličnog otkrivanja, a ne ličnog triumfovanja jer smo puno stvari sami o sebi saznali i o drugim ljudima i o svetu. To je stvarno prilika da budemo malo mudriji, a ne lepši, pametniji i zgodniji pošto za to imamo ceo život da se popravimo”. ( od 15,30)

Podkast “Urbani razgovori” je dostupan je i na platformama Breaker, Google Podcasts, Overcast, Pocket casts, Radio Public, Spotify i Youtube:

Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *