Povod za ovu temu u podkastu “Urbani razgovori” jeste informacija da Sunce trenutno prolazi kroz fazu manje aktivnosti koja se naziva „solarni minimum„.

Solarni minimum, kao i evolucija Sunca, crne rupe ali i traženje planeta pogodnih za kolonizaciju teme su o kojima pričamo sa Robertom Džudžarom, astrofizičarem, koji je trenutno na doktorskim studijama u Melburnu u Australiji.

Džudžar istražuje evoluciju galaksija koje se nalaze u grupama, preko gasa Vodonika.

Solarni minimum i kako može da utiče na nas

Sunce ima redovne intervale koji traju otprilike 11 godinaod vrhunca energetske aktivnosti, do minimuma aktivnosti, kada je mnogo mirnije, što znači manje isijavanja energije.

 Naučnici iz Agencije SAD za svemir NASA kažu da je Sunce sada u fazi nazvanoj „veliki solarni minimum“, preneo je CNN.

„Veliki solarni minimum“ se poslednji put dogodio između 1650. i 1715. godine, a taj period je na Zemljinoj severnoj hemisferi nazvan „Malo ledeno doba„. Zime su bile mesecima duže nego inače i veoma hladne, leta kratka i jedva mlaka, padalo je mnogo snega i kiše, žetve i berbe su bile slabe, a glad i bolesti velike, piše BBC na srpskom.

Iz NASA-e su izjavili i da trenuntni solarni minimum neće dovesti do “malog ledenog doba“ i da je to verovatno zbog klimatskih promena.

Međutim, Džudžar kaže da nije isključivo dokazano da je sunčev minimum bio direktna posledica svega toga što se dešavalo na Zemlji.  (od 2,50)

“Temperature u tom “malom ledenom dobu” kako su oni to nazvali, su bile malo niže od prosečnih. Nisu to bile ekstremne temperature. Ali taj solarni minimum, baš u to vreme, trajao je nekih 30 do 40 godina, ako ne i duže.”

Džudžar objašnjava i ceo proces evolucije Sunca: od sadašnjeg stanja preko Crvenog Džina do Belog Patuljka. Objašnjava i koje zvezde mogu da postanu Neutronske zveze ili se pretvore u Crne rupe (od 10,12)

A spominjući crne rupe, Robert Džudžar kaže da ih u blizini Zemlje nema, te da je veća verovatnoća da nas pogodi asteroid.

Praćenje Sunca, zvezda, asteroida moguće je i putem sajta koji u određenim vremenskim intervalima objavljuje informacije, te je moguće za neka dešavanja podesiti i alarm.

Verovatnoća da u Mlečnom putu postoje civilizacija kao i mi je 36 (Fotografija: Guillermo Ferla / Unsplash)

Planete pogodne za kolonizaciju i verovatnoća života sličnih civilizacija

Problem predstavlja, prema rečima Džudžara, daljina. Na primer, letilice Voyager 1 i 2, koji su lansirani 1977. godine. Oni predstavljaju najudaljenije objekte koje je čovek lansirao.

A Robert Džudžar kaže i da se tek sada, posle 43 godina dobijaju naznake da se Voyager 1 nalazi na granici Sunčevog sistema. (od 19,38)

Zato Robert Džudžar kaže, postoje dve vrste istraživanja: jedna grupa razmatra gde bi mogli da naselimo ljude, na koju planetu u Sunčevom sistemu, a druga istražuje vansolarne planete.  (od 22,19)

“A što se tiče drugih planeta oko drugih Zvezda ispostavlja se da ih ima puno. Najviše informacija o takozvanim vansolarnim planetama je donela letelica Kepler. Mislim da trenutno ima nekoliko hiljada vansolarnih planeta koja su nađene. Postoje različiti tipovi, postoje veliki gasni džinovi kao što su Jupiter i Saturn. To su najčešće planete, ali u sadašnjem trenutku jer nama tehnologija dozvoljava da više vidimo te velike nego te manje kao što je na primer Zemlja. Mada, naučnici su našli i planete koje naučnici označavaju kao slične Zemlji”.

U objekte u našoj galaksiji koji bi mogli biti pogodni za ljude Džudžar nabraja Mars, Jupiterov satelit – Europa, i satelit Titan koji kruži oko Saturna. (od 26,56)

A kada su u pitanju pretpostavke da li postoje civilizacije u našem Mlečnom putu, Džurdžar kaže, da je nedavno objavljen članak u kome su naučnici putem računjanja verovatnoće utvrdili da je to broj od 36. (od 24,14)

„Po tim njihovim proračunima bi trebalo da u Mlečnom putu imamo 36 civilizacija koje su otprilike razvijene kao mi“.

Podkast “Urbani razgovori” je dostupan je i na platformama Breaker, Google Podcasts, Apple Podcasts, Overcast, Pocket casts, Radio Public, Spotify, kao i na Youtube.

Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *