Mentalno zdravlje postaje sve važnija tema u današnjem društvu, a novinari imaju ključnu ulogu u informisanju javnosti o ovoj temi. Svest o važnosti pravilnog izveštavanja o mentalnom zdravlju postaje sve izraženija, ali novinarima često nedostaju znanja i veštine za adekvatno i senzitivno izveštavanje. Upravo iz tog razloga, postojanje Priručnika za novinare o mentalnom zdravlju postaje od suštinske važnosti za novinare u svetu.

Priručnik „Kako izveštavati o mentalnom zdravlju“, koji je objavila organizacija MentalHub, u sklopu projekta „Destigmatizator: mediji za mentalno zdravlje mladih“ predstavlja važan resurs koji novinarima pruža osnovna znanja, smernice i strategije za izveštavanje o mentalnom zdravlju na pravilan način. Ovaj priručnik je rezultat saradnje stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja i novinarstva, koji su prepoznali potrebu za edukacijom novinara o ovoj temi. Jedan od ključnih aspekata priručnika je senzitivno izveštavanje o mentalnom zdravlju.

Kako bi se izbeglo stigmatizovanje i diskriminacija osoba koje se suočavaju sa mentalnim izazovima, novinari trebaju biti svesni pravilnog jezika i terminologije koju koriste u svojim izveštajima.

Pruža smernice za izbegavanje senzacionalizma i predrasuda, te naglašava važnost poštovanja privatnosti i dostojanstva osoba o kojima se izveštava.Pored toga, priručnik takođe obuhvata i informacije o različitim mentalnim poremećajima, njihovim simptomima i tretmanima. Ovo je od ključne važnosti kako bi novinari mogli pravilno izveštavati o određenoj temi i pružiti tačne informacije čitaocima.

Priručnik sadrži i primere dobrih praksi izveštavanja o mentalnom zdravlju kako bi novinari mogli da se inspirišu i primene takve pristupe u svom radu.Uzimajući u obzir da je mentalno zdravlje osetljiva tema, priručnik takođe pruža savete o intervjuisanju osoba sa mentalnim izazovima. Ovo uključuje pitanja koja je prikladno postaviti, kao i načine za stvaranje sigurnog i podržavajućeg okruženja tokom intervjua.

Priručnik možete preuzeti ovde:

Kako-izvestavati-o-mentalnom-zdravlju-2023

Ovaj projekat podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *