U novom izdanju podkasta „Krenule smo“ Vladimira iz VDV media i Aleksandra iz Fabrike kreativnosti pričaju o učestaloj temi kreativne blokade. Autorke odmah na početku pričaju o ovom terminu koji možda često spominjemo, ali ne promislimo ga do kraja.

Jer kada spomenemo termin „kreativne blokade“ prvo na šta pomislimo je pisanje. Ili, ako ste u novinarskim vodama, onda pisanje i osmišljavanje priče.

A kreativna blokada može da nastupi u bilo kom polju u kom radite ili poslujete. Ne bitno da li su to brojke koje jednostavno nemaju smisla, ili su to beli papir ili formular čije popunjavanje je toliko teško da se ponekad zapitamo da li smo uopšte dobri u tome šta radimo.

Zašto, kad nam je samo to falilo?

Kreativne blokade mogu biti izazvane mnogim razlozima.

Aleksandra spominje kako je u istraživanju teme naišla na jednu interesantnu stvar.

Istraživala je ovu pojavu na srpskom i engleskom jeziku. I sadržaji koje je pročitala na srpskom jeziku uglavnom su bili fokusirani na objektivne(nije) razloge: kreativna blokada se dešava kada vam se ne dopada projekat, kada ne pišete o stvarima koje vas ne interesuju najviše..

Međutim, na engleskom jeziku je pronašla članke koji više pričaju o mentalnom, psihičkom i emotivnom stanju osobe kod koje se pojavi kreativna blokada.

To može biti:

  • stres
  • težak period kroz koji osoba prolazi – od problema u vezi do gubitka važne osobe
  • finansijsko stanje
  • sumnja u sebe
  • anksioznost
  • dobijena kritika na naš rad

Tu su čak i perfekcionalizam koji može da utiče na to da prosto ne možemo da krenemo u poduhvat koji smo zamislili. Sumnja u sebe i preuveličavanje zadatka.

Vladimira pak objašnjava situacije koje su njoj uzrokovale kreativne blokade. Jedna od njih je i rikverc parkiranje. Samo parkiranje joj je bilo stresno, što ju je izbacilo iz ravnoteže, te joj je trebalo neko vreme da se povrati i skoncentrisana počne da radi.

Naravno da postoji rešenje?

Svaka osoba drugačije funkcioniše – tako i autorke podkasta „Krenule smo“. Dok je Vladimira vizuelni tip, i voli da zapiše i razdeli sve svoje obaveze, ili da ih grupiše, Aleksandra voli kada se organizuje, odradi sve ostale obaveze da joj ništa „ne bi visilo nad glavom“ i da se posveti kreativnom poduhvatu. Iako priznaje, da joj upravo to ponekad i smeta.

Postoje i drugi saveti:

  • Nemojte da budete perfekcionista – makar ne u prvom pokušaju
  • Kada dođete do praznine – nastavite da radite. Preskočite daj deo ukoliko je moguće i nastavite dalje
  • Napravite pauzu – možda vam je potrebna mala izmena prostora kako biste se povratili na vašu putanju
  • Vizualizujte vaš cilj – napravite mapu uma, asocijacije koje će vas voditi ka vašoj ideji

Pisateljica Jelena Anđelovska sa zajednicom podkasta „Krenule smo“ deli svoje viđenje kreativne blokade i savete.

Podkast „Krenule smo“ možete pratiti i na Youtube platformi:

Podsećamo vas i na neka naša starija izdanja:

Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *