Foto komentar Aleksandra Beserminja

Stara planina je u ovo doba godine izuzetno bogata vodopadima. Neki vodopadi se tek sada javljaju kada vode ima u izobilju, dok su oni koji su aktivni tokom cele godine, sada još lepši i raskošniji. 

Vodopad Tupavica je verovatno jedan od najpoznatijih zbog toga što je lako dostupan – peške, nekoliko kilometara od sela Dojkinci. Do njega je moguće doći čak i kolima – ako se vozite nekim terencem.

Ali ono što vidite na fotografiji nije Tupavica, već samo jedan deo vodopada Tri Kladenca. 

On je dobro sakriven, duboko u specijalnom rezervatu Arbinje, daleko od očiju ljudi. 

Kolima je nemoguće prići, a peške mogu samo oni najuporniji. Okružen netaknutom prirodom, izvor ovog vodopada se nalazi na oko 1900 metara nadmorske visine, nedaleko od vrha Kopren. 

Privilegija najupornijih

A baš odande sam, sa nekoliko drugara, krenuo na pešačenje prema njegovom završetku. Hodajući (mada, možda je bolje reći skakajući?) niz tok vodopada nailazili smo na “kadice”. One su ispunjene ledenom vodom, koje prosto pozivaju na jedno kratko kupanje. 

Pored spuštanja niz kamenje i probijanje kroz guste grane kojekakvog rastinja, pazili smo i na zmije, jer ih na Staroj planini ima dosta, a od otrovnica tu žive Šarke i Poskoci. Štapovima smo razgrtali travu ispred sebe, pravili buku, a kamašnama zaštitili potkolenice. Na samom kraju vodopada, zatekli smo prizor kao na fotografiji, gde voda nastavlja svoj tok u Dojkinačku reku. 

Bez i jedne trunke smeća, shvatili smo da tu malo ko zalazi i kako smo zaista privilegovani što smo uspeli da se spustimo do kraja. Tu smo napravili pauzu od skakutanja i uživali u pogledu, dok su neki od nas kuvali čaj, a drugi sa stativom i fotoaparatom tražili okolo najbolje mesto za fotografisanje.

Ova fotografija je miks više fotografija, kako bi se dobio efekat zamućene vode, jer u rančevima pored šatora, vreća za spavanje i ostale kamp opreme, nažalost, nije bilo mesta za filtere.

Autor fotografije: © Aleksandar Beserminji

Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *