Pokušavam da razumem njihov život i da to istražujem

Ljiljana Božić, umetnica

Priroda i smeće su ono što nas okružuje sve više, a to je bila i početna tačka umetnici Ljiljani Božić koja se bavi stvaranjem umetničkih grafika.

Iako ne toliko popularan način stvaranja umetnosti, koristeći presu, Božić objašnjava da ju je prema presi zapravo privukao sa proces izrade grafika.

„Kada to radim na neki način zaboravim sve ostalo i meditiram, jer se fokusiram isključivo na to što radim. To me je uvek relaksiralo“.

Jer proces funkcioniše tako da napravi matricu, na koju se nanese boja, skine se višak boje. Potom se na presi naprave grafike, koje na kraju moraju da se osuše.

Umetničke grafike mogu da nastanu na mnogo načina, a Božić objašnjava da se ona fokusira na dubokoj štampi – kolografiji i „suvoj igli“.

Biljke kao inspiracija

Iako neki od njenih radova nastaju iz prirode, drugi nastaju mehaničkim putem, tehnikom koja se zove „suva igla“ ali su i dalje inspirisani biljkama.

„Odlaskom u prirodu shvatila sam da idem tamo,  jer želim da se odmorim, želim da uživam u toj prirodi. I onda samo u jednom momentu shvatam, da i u nekoj daljoj prirodi od grada ili nekog naseljenog mesta i dalje postoji smeće, i dalje postoji đubre i to se samo tako širi“.

Tako su prvi radovi koji su nastajali zapravo kombinacije listova, odnosno delova priroda sa lokacija gde se kretala i smećem koje je zatekla tamo.

„Dalje je priča krenula da se razvija više u nekom apstraktnijem smislu. Zainteresovao me je život biljaka, htela sam da ga razumem: kako one žive, funkcionišu, osećaju svet oko sebe, kako međusobno komuniciraju.

Objašnjava da je istraživanjem saznala da biljke reaguju na crvenu i plavu boju. Upravo su te dve boje i osnovne u njenim daljim radovima jer biljke na neki način na tamno crvenu i svetlu plavu, prirodnu svetlost reaguju na posebne neke načine.

„Pokušavam da razumem njihov život i da to istražujem“, zaključuje Ljiljana Božić.

Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *