Podkast Storyteller, mali veliki intervjui sa inspirativnim ljudima koji podstiču na razmišljanje svojom glavom, u najnovijem izdanju donosi intervju sa Samuelom Koruniakom, lektorom slovačkog jezika i kulture, koji trenutno radi na Institutu za slavistiku Univerziteta u Kelnu, a živi na relaciji Srbija – Nemačka – Slovačka.

Samuel Koruniak jedan je od onih mladih koji su zadnjih nedelja svojim stavovima i mišljenjima iznesenim u obliku statusa na Facebooku budili ili intenzivirali društveno-političku raspravu u krugovima slovačke zajednice u Vojvodini.

U podkastu Storyteller Samuel i ja smo razgovarali o tome kako su, prema njegovom mišljenju, prošli lokalni izbori, o situaciji u nedeljniku Hlas ljudu, Nacionalnom savetu slovačke nacionalne manjine i Institutu za kulturu vojvođanskih Slovaka, kao i o njegovom delovanju i radu u Kelnu i slovačkom jeziku u Vojvodini.

Razvijena demokratija = angažovanost ljudi

Zadnje dve godine živiš u Kelnu, Nemačka. Pokušaj ukratko da uporediš život u ovom gradu sa onim u Bačkom Petrovcu ili Slovačkoj?

Samuel Koruniak: „Ako bih uporedio socijalnu ili kulturnu ili političku situaciju u Srbiji i Nemačkoj, imam osećaj da je tamo malo drugačije. Naravno, činjenica da je Zapadna Evropa i Zapadna Nemačka malo drugačija. Vidimo kako se tamo razvila demokratija. To se zaista vidi kod ljudi koji se uključuju i bave građanskim pitanjima. U osnovi, oni pokušavaju na neki način unaprediti sredinu u kojej žive. Aktivniji i otvoreniji.

Mislim da je vrlo važno reći da se tamo ne primeti politička pripadnost učitelja, direktora itd. Dakle, kao da imaju politiku postavljenu na nivou države, a zatim i na nivou cele Evrope. Možda i u globalnoj sferi, jer Nemačka u ekonomskom smislu diktira i globalnu sferu i Evropsku uniju. Zatim su tu detalji na koje se čovek mora naviknuti, na kulturne šokove i uopšte na to kako se mladi zabavljaju i kako mladi razmišljaju.

Ali imam osećaj da „skrivena“ agnažovanost postoji i u našoj zemlji i samo je jednostavno potrebno probuditi je.“

Izbori: tu i tamo

Kao posledica epidemije koronavirusa, već četiri meseca si kod kuće u Petrovcu. Bio si ovde tokom nedavnih izbora. Kako su se izbori, po tvom mišljenu, „izborili“?

Samuel Koruniak: „Mogu podvući paralelu između izbora u Srbiji i Slovačke, gde su se izbori održali krajem februara. Već tada sam rekao da se politika može praviti i iz male, tj. lokalne sredine i na lokalnoj teritoriji. To se lepo vidi u Slovačkoj, kada su bili lokalni izbori. Ova politika ili opredeljenje je pobedilo više puta na lokalnim (u Slovačkoj su to komunalni izbori) izborima, a činjenica da su izabrani nezavisni poslanici i predstavnici u lokalnom ili gradskom parlamentu je dobar pokazatelj.

Ipak, potrebna nam je lokalno uključivanje u većoj meri da bismo izabrali kvalitetne, objektivne i kompetentne predstavnike u gradsku ili lokalnu skupštinu.

Međutim, kada je reč o malo višem nivou, sve što mogu da kažem je da je ponekad dobro imati nekoga ko vas kritikuje i imati dobru konstruktivnu kritiku. Kad neko „viče“ da radite nešto pogrešno ili neko na to ukazuje. Ali pošto smo stigli do faze u kojoj nema kritike, imam osećaj da će se sve raditi vrlo proizvoljno. Kada nema opozicije, ništa neće biti ni konstruktivno ni objektivno.

U mnogim slučajevima čak i te „vođe“ bi trebalo malo da razmisle da je ponekad dobro imati nekoga ko vas kritikuje, jer na kritike možete odgovarati, a ovako im, bez opozicije, može biti dosadno. Oni će jednostavno braniti svoje interese i ciljeve i niko ih neće moći zaustaviti.“

Ovaj sadržaj je preuzet sa sajta STORYTELLER. Sadržaj u celosti je dostupan na sajtu autora. Razmena je omogućena kroz projekat „IJAVs’ Online Hub and support for sustainability and business development of local media in Serbia“ koji podržava IREX.

Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *