Foto komentar Aleksandra Beserminja

U teoriji bi verovatno trebalo ovako održavati distancu kako bismo pobedili virus. U praksi to funkcioniše tako što dobijemo zabranu kretanja i ta distanca bude sprovedena prinudno. Sa druge strane, dok na fotografiji drvo okružuje magla, u svetu nivo zagađenja vazduha postiže magično niske procente.

U proteklih nekoliko nedelja, iz medija masovno možemo da čujemo i vidimo kako se građani pozivaju na društveno distanciranje. Distanciranje, koje verujem da nikom ne prija, je nažalost u ovim trenucima neophodno kako bi sačuvali živote i izbegli da uđemo u istoriju kao jedna velika tragedija.

Zamišljam da bi u teoriji, idealno, to držanje distance i izolacije izgledalo kao ovoj fotografiji. Udaljeni jedni od drugih toliko da se skoro i ne vidimo. U praksi to funkcioniše malo drugačije. Sa jedne strane, pojedinci organizuju druženja suprotno svim preporukama, dok sa druge strane dobijamo trodnevne zabrane kretanja. Oba slučaja su zapravo ekstremna kao i ideja izolacije na ovoj fotografiji.

Dok na fotografiji drvo okružuje magla, u svetu nivo zagadjenja vazduha postiže magično niske procente.

Aleksandar Beserminji

Iako sama izolacija ne može da doprinese pobeđivanju samog virusa, jer je potrebno testiranje, pa i građenje zajedničkog imuniteta i otpornosti na virus KOVID-19. Ono što je takođe važno za pobedu ove epidemije, to je i pronalazak vakcine za prevenciju i odgovarajućeg pristupa lečenja zaraženih, socijalno distancijranje u ovom momentu je nešto što možemo da uradimo da damo prostora stučnjacima da “odrade svoj deo posla”  u pripremi odbrane od ovog virusa koji je sada već dospeo u 192 države sveta.

Iako, kada sam napravio fotografiju nisam ni zamišljao da ću je prikazati u ovom kontekstu, u celoj ovoj priči ima i uočavam i jednu lepu stvar.

Dok na fotografiji drvo okružuje magla, u svetu nivo zagadjenja vazduha postiže magično niske procente.

Možda ipak nije sve tako sivo.

Autor fotografije: © Aleksandar Beserminji

U kategoriji Ffoto pogledajte još i:

  • DIP, ep 12: Ne moramo da volimo svoje telo, ali je bitno da ga prihvatimo
    O body shamingu kao obliku nasilja, društvenim mrežama koje su prostor za stvaranje nesigurnosti i body positivity pokretu.
  • Podsve(s)t 10: Problemi ponašanja
    U desetom izdanju podkasta Podsve(s)T, autorka Anđela Andrijević sa specijalnom pedagoškinjom Ljiljanom Marković ispred EduCentra Beograd, odnosno stručnjakinjom u oblasti tretmana i prevencije problema u ponašanju, razgovara o najvažnijim karakteristikama antisocijalnog ponašanja, mogućim pokazateljima ovog problema i faktorima rizika.
  • NaZdravlje ep. 12: Pravo na abortus, 1. deo
    Kome pripada telo žene? Ko ima pravo da odlučuje o njemu? Ko ima pravo da oduzme legalan abortus? Na ova pitanja u novoj, 12. epizodi podkasta NaZdravlje odgovaraju ginekološkinja iz Rumskog Doma zdravlja, Radmila Umićević, žena koja je imala abortus i autorka, Nikolina Ilić.
Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.