Foto komentar Aleksandra Beserminja

U teoriji bi verovatno trebalo ovako održavati distancu kako bismo pobedili virus. U praksi to funkcioniše tako što dobijemo zabranu kretanja i ta distanca bude sprovedena prinudno. Sa druge strane, dok na fotografiji drvo okružuje magla, u svetu nivo zagađenja vazduha postiže magično niske procente.

U proteklih nekoliko nedelja, iz medija masovno možemo da čujemo i vidimo kako se građani pozivaju na društveno distanciranje. Distanciranje, koje verujem da nikom ne prija, je nažalost u ovim trenucima neophodno kako bi sačuvali živote i izbegli da uđemo u istoriju kao jedna velika tragedija.

Zamišljam da bi u teoriji, idealno, to držanje distance i izolacije izgledalo kao ovoj fotografiji. Udaljeni jedni od drugih toliko da se skoro i ne vidimo. U praksi to funkcioniše malo drugačije. Sa jedne strane, pojedinci organizuju druženja suprotno svim preporukama, dok sa druge strane dobijamo trodnevne zabrane kretanja. Oba slučaja su zapravo ekstremna kao i ideja izolacije na ovoj fotografiji.

Dok na fotografiji drvo okružuje magla, u svetu nivo zagadjenja vazduha postiže magično niske procente.

Aleksandar Beserminji

Iako sama izolacija ne može da doprinese pobeđivanju samog virusa, jer je potrebno testiranje, pa i građenje zajedničkog imuniteta i otpornosti na virus KOVID-19. Ono što je takođe važno za pobedu ove epidemije, to je i pronalazak vakcine za prevenciju i odgovarajućeg pristupa lečenja zaraženih, socijalno distancijranje u ovom momentu je nešto što možemo da uradimo da damo prostora stučnjacima da “odrade svoj deo posla”  u pripremi odbrane od ovog virusa koji je sada već dospeo u 192 države sveta.

Iako, kada sam napravio fotografiju nisam ni zamišljao da ću je prikazati u ovom kontekstu, u celoj ovoj priči ima i uočavam i jednu lepu stvar.

Dok na fotografiji drvo okružuje magla, u svetu nivo zagadjenja vazduha postiže magično niske procente.

Možda ipak nije sve tako sivo.

Autor fotografije: © Aleksandar Beserminji

U kategoriji Ffoto pogledajte još i:

  • Kako (i zašto) da usporimo?
    Donosimo vam priču o usporavanju nasuprot priči o mentalnoj preopterećenosti. Da li nešto gubimo ako usporimo i ne učestvujemo u brzini?
  • Mentalno preopterećenje
    Otkrivamo šta nas čini mentalno preopterećenima i kako se nositi sa tim izazovom. Saznajte zašto kreativcima nije nužno mesto u kancelariji, kako digitalni detoks može promeniti naš život i koji su praktični saveti za smanjenje mentalne iscrpljenosti. Sagovornice su nam psihološkinja Ivana Mrđen i mentorka za kreativni život Sofija Borković.
  • Raskidi
    Raskidi odnosa, bez obzira na vrstu, izazivaju preispitivanje. Važno je postaviti zdrave granice i doneti informisanu odluku. Razumevanje sopstvenih emocija i prihvatanje promena pomaže u procesu zaceljenja i pronalaženju novih puteva.
Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *