Foto komentar Aleksandra Beserminja

„Taorska vrela” – dragulj prirpode koji je prilično sakriven.

Kada je u pitanju turizam i obilazak ovog vodenog dragulja u okolini Valjeva –kolima može prići prilično blizu, uz ne toliko naivan put. Jer je put satkan od puno rupa, snega i krivina.

A fotograf Aleksandar Beserminji saznaje kako su kraj zime i proleće najbolji period za obilazak „Taorskih vrela”, jer preko leta nema puno vode. Ne samo zbog padavina kojih je manje, već i zbog toha što je izvor prepravljen kako bi snabdevao vodom sela koja se nalaze ispod.

Glavno vrelo se nalazi gore od lokacije odakle je potekla ova fotografija.

Fotograf  Beserminji preporučuje i proširenje avanture na lagano planianrenje jer se u blizini nalaze i vrhovi Povlena.


„Taorska vrela” – geografija

Ovaj spomenik prirode se nalazi u zapadnom delu Srbije, na teritoriji grada Valjeva, a izviru u selu Donji Tor.

U masivu Valjevskih planina, a u podnožju planine Povlen nalazi se vrelska pećina u podnožju krečnjačkog odseka.  Iz pećinskog otvora izbija glavno vrelo, a u široj izvorišnoj zoni nalazi se više malih periodskih izvora.

Lepota „Taorskih vrela”, zbog kojih su dragulj prema rečima našeg fotografa Beserminja sastoji se od nataloženih bigrenih naslaga na relativno kratkom rastojanju zbog kojih dolazi do prelepih slapova.

Na ovim izvorima koji su bili prebogati vodom, nalazilo se 12 vodenica sve do 1980. godina kada se voda iz ovog izvora preusmerila za grad Kosjerić.

„Taorska vrela su u vreme Jugoslavije bili popularna turistička destiancija.

Sada, spomenik prirode „Taorska vrela“ nalazi se u postupku zaštite i na njegovom području je predviđen režim zaštite II stepena.

Autor fotografije: © Aleksandar Beserminji

Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *