Foto komentar Aleksandra Beserminja

Vraćajući se unazad, prebirajući po uspomenama ali i fotografijama koje sam napravio,  zapazio sam sesiju fotografisanja ribolovaca neposredno pre izlaska sunca. Ove fotografije napravio sam u jesen 2019. godine, a setio sam se kako su me tada oduševile dve stvari. 

Jedna je magla, koja može da učini da fotografija bude nežnija i mekša dok sunce nije izašlo. Ili značajno dramatičnija kada sunce počne zracima da se probija. 

Razlika između prve i druge scene je svega nekoliko minuta. 

U tih nekoliko minuta moram da budem potpuno pripremljen: da imam jasnu viziju fotografija koje želim da napravim. Zatim naravno i da namestim sve postavke na fotoaparatu kako bih sa objektivom najpribližnije zabeležio ono što sam zamislio ili što mogu da vidim. 

Druga stvar koju sam tada uočio, a koja me je oduševila, jeste strpljenje koje ribolovci imaju dok čekaju da riba zagrize. 

Strpljenje – jer nam je trenutno to preko potrebno

Ovu vrstu strpljenja nema svako, zato se i ne bave svi ribolovom. Zapravo, oni koji su se zarazili ovim sportom, kažu da su čekanje i neizvesnost ustvari i opuštajući. 

U nekom smislu to strpljenje delim sa njima, zato što i ja čekam pravi trenutak da napravim fotografiju kakvu sam zamislio. Međutim, među nama postoji razlika

Kao fotograf – ja dođem, napravim seriju fotografija i odem, dok oni ostanu. I čekaju. 

Iako,verujem da trenutno većina nas deli sada deli ove karakteristike čekanja i neizvesnosti sa ribolovcima. 

Nisu svi uspešni u ovome, nismo svi skloni da se suočimo i izborimo sa čekanjem i neizvesnošću koja nas okružuje. Verujem da su u ovim trenucima mnogi od nas saznali neke nove osobine koje nosimo u sebi, koje do sada nismo imali vremena da oučimo i razvijemo. 

Svakako, svi smo u svojim kućamačekamo ali smo i nestrpljivi da, nakon što je počela da opada, zaraznost virusom KOVID19 konačno završi svoj pad i vrati nam život na kakav smo navikli.

Autor fotografije: © Aleksandar Beserminji

Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.